Çocuklarda Ates Ve Öksürükle Ilgili Dogru Bilinen Yanlislar

Çocuklarda Ates Ve Öksürükle Ilgili Dogru Bilinen Yanlislar

Kis mevsiminin gelmesiyle çocuk kliniklerine ates ve öksürük sikayetleriyle basvurularin arttigini vurgulayan Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Çigdem Kaplan, hem ebeveynleri rahatlatmak hem de dogru bilinen yanlislari düzeltmek amaciyla bazi uyari ve tavsiyelerde bulundu.



Çocuklarda atesin aslinda vücudun savunma mekanizmasi oldugunu ve hemen ates düsürücülere sarilmanin dogru olmadigini belirten Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Çigdem Kaplan, atesi olan çocukta kiyafetleri inceltmek, ilik dus aldirmak, koltuk alti ve kasik bölgelerine ilik kompres uygulamanin ilk yapilacak islemlerden biri oldugunu belirtti.

Dr. Kaplan, “Yapilan uygulamalara ragmen 38 derece ve üzerine çikan ateste, ilaçla düsürmek gereklidir. Ates düsürücü olarak ilk tercih parasetamol grubu ates düsürücüler eger bunlarla gerilemiyorsa ates ibuprofen grubu tercih edilmelidir. Parasetamol grubu ilaçlar, ibuprofen grubu ilaçlara göre daha az toksik etki yaptigindan ilk tercih olmalidir. Ates düsürücüleri dönüsümlü kullanmak ise toksik etkiyi daha da arttirarak çocugumuza zarar verebilir. Çocuk ates düsürücüleri kusuyor veya içmek istemiyorsa meyve püresi, yogurt ve süte karistirilabilir” diye konustu.



“Doktorunuz önermedikçe antibiyotik kullanmayiniz”

Çocuklarda gece uykudan uyandiran öksürük, ates ve hiriltili solunum gibi durumlar yasandiginda hemen çocuk hekimine basvurulmasi gerektigini belirten Dr. Kaplan, “Malum bu aylarda bronsiyolit ve zatüre çok sik görüyoruz ve aileler genellikle öksürük ve hiriltili solunum sikayetleri ile kliniklerimize sikça basvuruyor. Özellikle öksürük gece uykudan uyandiriyorsa, öksürüge ates eslik ediyorsa, hiriltili solunum ya da hizli nefes alip verme eslik ediyorsa, arka arkaya kesintisiz öksürük varsa hemen çocuk hekimine basvurulmasi gerekir. Ayrica enfeksiyon dönemi geçtigi halde 2 haftadan uzun süren özellikle gece ve sabaha karsi olan öksürük alerjik olabileceginden çocuk hekimi görüsü alinmalidir. Toplumda yanlis bilinen bir diger durumda öksürügün antibiyotiksiz geçmeyecegi inancidir çogu öksürükle seyreden hastalik viral kökenlidir ve antibiyotiklerle tedavi edilemez, gereksiz yere kullanilan antibiyotiklerse vücutta direnç gelismesine sebep oldugundan doktorunuz tarafindan önerilmedikçe antibiyotikle tedavi konusunda israr etmemek gerekir. Öksürük tedavisinde en önemli asamayi burun yikama ve postural direnaj olusturur. Tikali burun açilmadiginda basit bir enfeksiyonun kulaklara ve alt solunum yollarina yayilmasina ayrica çocugun hayat kalitesinde de düsüse sebep olur bu yüzden küçük çocuklarda burnu serum fizyolojik ile yikama, büyük çocuklarda ise temizlemek en önemli basamaktir. Diger önemli kisimda postüral direnaj, bronsiyolit ve zatürede akcigere inip tikaç yapan balgami yukari çikarip hastaligi kolay atlatmayi saglar” diye konustu.



“Grip asisi 6 aydan büyük her çocuga yapilmalidir”

Çocuk kliniklerinde sikça karsilasilan bir diger konunun da multivitamin desteginin kis aylarinda fazla talep edilmesi oldugunu ifade eden Uz Dr. Çigdem Kaplan, bu ilaçlarin gereksiz kullaniminda tam tersine böbrek ve karacigere zarar verebilecegini ve erken ergenlik gibi pek çok endokrin patolojiye sebep olabilecegini söyledi.

Kaplan, “Hastaliklardan korunmada en önemli kisim çocugun uyku düzeni, beslenmesine dikkat edilmesi, ortamlarin uygun havalandirilmasi, dis ve el hijyenine önem verilmesi, sigara içilen ortamlardan uzak tutulmasi olusturur. Her türlü sebze ve meyvenin yetistigi ülkemizde özellikle vücudun bagisiklik sisteminin düzgün çalismasinda oldukça etkili olan C vitamininin günlük olarak alinmasi gerekir. C vitamini en çok turunçgiller, marul ve ispanakta bulunur. Ayrica çocuklarimiz için hem iyi bir besin kaynagi olan hem de antimiktobiyal etkinligi olan balda sikça tüketilmelidir. Ama balla ilgili ailelerin bilmesi gereken bir yas altina verilmemeli, bir yasindan sonra 3 gün kuralina göre baslanmalidir. Son olarak grip asisi 6 aydan büyük her çocuga yapilmalidir. Asilar Ekim ayi basindan en geç Ocak ayina kadar yapilabilir. Eger çocugunuz ilk kez asilaniyorsa bir ay arayla iki doz, eger daha önce asilandiysa tek doz yeterlidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile