'Çocuklarda Bacak Agrisinin Arkasinda Yatanlar Açiklamasi Büyüme Agrisi Mi, Ciddi Bir Sorun Mu'

'Çocuklarda Bacak Agrisinin Arkasinda Yatanlar Açiklamasi Büyüme Agrisi Mi, Ciddi Bir Sorun Mu'

Çocukluk çagi bacak agrilarinin degerlendirilmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar oldugunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Opr. Dr. Ilyas Tarik Katirci, “Kemik tümörleri, hematolojik hastalik tümörleri, eklem iltihabi ve romatizmal eklem hastaliklarinin tanisinda da önemli bir bulgu olan bacak agrilarinin basit bir masajla iyilestirilebilen büyüme agrisindan ayristirilmasi büyük önem tasir. 3-12 yas araliginda bulunan çocuklarda siklikla görülen bacak agrilarinin sadece büyüme agrisi olabildigi gibi ciddi hastaliklarin habercisi de olabilir” dedi.

Medicana International Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Opr. Dr. Ilyas Tarik Katirci, çocuklarda bacak agrisi hakkinda açiklamalarda bulundu. Büyüme agrisinin çocugun okula gitmesine engel olmadigini dile getiren Opr. Dr. Katirci, “Büyüme agrilarinda, uyluk kemiginin dize yakin kismi (alt kismi) ve incik kemiginin dize yakin kisminda (üst kismi) veya her iki bölgede de agri hissedilir. Bacaklarda ve bazen ayak bileginde de agri olabilir. Büyüme agrisi çogu zaman basit masajla ve çocuga gösterilecek sefkatle iyilesen agrilardir. Gergin aile ortami, sevgisizlik gibi faktörlerin büyüme agrilarini tetikledigini gösteren bilimsel çalismalar vardir. Büyüme agrilarinin tanisi röntgen ve laboratuvar testleri yapildiktan sonra konulmaktadir. Anne ve babalari rahatlatacak iyi karakterli bir agri olan büyüme agrilarinin tedavisinde herhangi bir aktivite kisitlamasina gerek duyulmamaktadir. Çocugun okula gitmesinde ya da beden egitimi derslerinden mahrum birakilmasina gerek yoktur" diye konustu.



“Her bacak agrisi büyüme kaynakli olmayabilir”

Büyüme agrilarinin çocuklarda gelisebilecek diger bacak agrilarindan ayristirilmasinda büyük önem tasidigini söyleyen Opr. Dr. Katirci, “Çocuklarda bacak agrilari kemik tümörleri ve hematolojik hastaliklarin tümörlerine isaret edebilecegi gibi eklem iltihabi ve romatizmal eklem hastaliklarinin tanisinda da önemli bir bulgu olarak degerlendirilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Büyüme agrilarinda dikkat edilmesi gerekenler

Opr. Dr. Ilyas Tarik Katirci, büyüme agrilarinda çocuklarin sürekli farkli eklem noktalarinin agrilarindan yakinabilecegine dikkat çekerek, “Eger agri hep ayni noktada ise bu noktada sislik, hassasiyet ve aksama söz konusuysa bu agri büyük ihtimalle büyüme agrisi degildir. Ayristirmada özellikle dikkat edilmesi gereken bir diger konu, çocugun herhangi bir travma yasayip yasamadigini sorgulamaktir. Örnegin, çocugun parkta oynarken bir yerden düsüp düsmedigi, spor yaparken yaralanip yaralanmadigi ögrenilmelidir. Bazen kalçada femur basinda olan büyüme plagindan basin kaymasi (femur basi epifiz kaymasi), perthes hastaligi veya kalçanin sinoviti gibi durumlar da dizde yansiyan agri yapar. Ancak bunlarin tamaminda öykü farklidir ve agriya ayni zamanda aksama eslik eder. Kemik tümörleri ve hematolojik hastaliklarin tümörlerinin önemli bir kismi çocukluk çaginda sik görülür. Bu nedenle ayirici tanida mutlaka dislanmalidirlar. Septik artirit (eklem iltihabi) romatizmal eklem hastaliklarinda ise ayirt etmek kolaydir. Bu hastaliklarda tablo, öykü ve laboratuvar testleri ayirt etmede yardimcidir. Yansiyan agrilar, özellikle kalça ve belden vuran agrilarda gerçek hastaligin kaynagi arastirilmalidir. Bel ve kalça bölgesi dikkatle muayene edilmeli, gerekirse laboratuvar testleri ve röntgen istenmelidir" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile