Çocuklarda Bahar Aylarinda Görülen Alerjik Nezlenin 10 Belirtisi

Çocuklarda Bahar Aylarinda Görülen Alerjik Nezlenin 10 Belirtisi

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Uz. Dr. Askin Güra Bayik, çocuklarda alerjik nezle ve tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Uz. Dr. Askin Güra Bayik, çocuklarda alerjik nezle ve tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Bahar aylarinin çocuklar için zor geçebilecegine dikkat çeken Bayik, “Bahar aylarinda burun akinti veya tikanikligi (rinit) nedeni ile doktora basvuran çocuklarin yaklasik yarisi alerjik rinittir. Allerjik rinit ya yil boyu sürer ya da mevsimsel gelisir. Mevsimsel alerjik rinitte genellikle çiçek açmayan ve polenleri rüzgar ile saçilan bitkiler etkendir” dedi.

Alerjik nezlenin siklikla bahar aylarinda, özellikle bitkilerdeki tozlasma döneminin baslamasiyla, üst solunum yollarini etkiledigini ifade eden Bayik, kasintili ve sulu burun akintisi, hapsirma krizleri, burunda yanma, gözlerde kizariklik ve yanma, gözlerde kasinti ve sulanma, hiriltili solunum, horlama, geçici koku kaybi, genizde, damakta kasinti ve kulaklarda tikanma gibi belirtiler olabilecegini söyledi.



“Alerjik nezleye astim eslik edebilir”

Alerjik nezleye astim eslik edebilecegini kaydeden Bayik, “Evlerde bulunan çiçek ve bitkilerin polenlere karsi duyarli olan çocuklari çok fazla etkilemezken; açik havada, yesillik alanlarda, ormanda, kirda görülen bitkilerin alerjik nezle sikayetlerinin artmasina neden olabilir. Alerjik nezleye polenlerin yani sira; evdeki toz, hayvan tüyleri, tütün dumani gibi alerjenler de yol açabilmektedir. Alerjik nezlesi olan çocuklarda astim da görülmesi sik karsilasilan bir durumdur. Bu nedenle aileler çocukta öksürük ve hirilti belirtilerine karsi dikkatli olmalidir. Çocukluk yaslarinda ilk belirtilerini veren hastaligin, kisinin tüm hayati boyunca birlikte yasamayi ögrenmesi gereken bir durum haline gelebilir” ifadelerini kullandi.

“Alerjiye neyin neden oldugunu bulmak önemli”

Bayik, çocukta alerjik nezleden süphelenildigi durumlarda ise aile alerjiye neden olan etkenleri fark edebilecegi gibi alerjiye neden olan maddeyi tespit etmek için cilt veya kan testlerine ihtiyaç da duyulabilecegini kaydetti.

Bayik, “Testlerin sonucunda, çocugun belli bir alerjene karsi duyarli oldugu tespit edildigi takdirde, bu alerjiye yönelik tedaviye baslanabilir” dedi.

“Ilaç tedavisinin yetersiz kaldigi yerde asi fayda sagliyor”

“Alerjik nezle tedavisinin ilk adimi alerjiye neden olan alerjenlerden kaçinmaktir” diyen Uz. Dr. Askin Güra Bayik, sunlari kaydetti: “Eger çocuktaki alerjik nezle polenlere karsi gelisiyorsa, tozlasmanin sikça görüldügü aylarda, çocugu yesil alanlardan mümkün oldugunca uzak tutmak gerekebilir ya da tedavi altinda yesil alanlarda bulunmasi saglanmalidir. Çevresel korunma yöntemlerinin yetersiz kaldigi durumlarda, ilaç tedavisi etkili bir yöntem olacaktir. Bu ilaçlar sadece belirtilerin görüldügü günlerde kullanildiklarinda bile, çocugun sikayetlerini gidermeye yardimci olabilir. Ilaç tedavisi de yetersiz kaldiginda çocuklarda asi tedavisi, “immünoterapi” uygulanmaktadir. Çocugun duyarli oldugu alerjenlerin artan dozlarda çocuga verilmesiyle bagisiklik sistemini düzenlemeyi amaçlayan asi tedavisi, bir süre sonra vücudun bu alerjenleri dogal karsilayabilmesini saglamaktadir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile