Çocuklarda Biberon Çürügüne Dikkat
Denizli Agiz ve Dis Sagligi Hastanesi Pedodonti Uzmani Dt. Hatice Polat, çocuk agiz sagliginda; 0 ile 3 yas arasi dis hekimi kontrollerinin düzenli yapilmasinin önemli oldugunu belirterek günümüzde çocuklarda “biberon çürügü” diye bilinen erken çocukluk çagi çürügü görülme oraninin büyük ölçüde arttigini söyledi.
Çocuklarda dis çürügü, travma veya baska bir sebeple agri sikayeti olmadikça ilk dis hekimi ziyaretinin genellikle okul çaginda yapildigini ifade eden Polat, bebeklikte ilk süt disinin sürmesinden itibaren 6 ay içinde dis hekimi kontrollerine baslanmasi gerektigini vurgulayarak; "Günümüzde dis hekimi ziyaretlerinde, 0-3 yas arasi çocuklarda ’biberon çürügü’ diye bilinen erken çocukluk çagi çürügü görülme oraninin büyük ölçüde arttigi gözlenmistir. Biberon çürügü pek çok etkene bagli olmakla birlikte baslica sebepleri; sik gece beslenmesi, bebegin emzirerek uyutulmasi, süte tatlandirmak için ilave sekerli gida eklenerek bebegin biberonla beslenmesi, ek gida olarak sekerli ve yapiskan gidalarin tercih edilmesi ve agiz bakiminda eksikliktir. Bunlara ek olarak bebegin çürük yapici bakterilerle ilk tanismasi siklikla anne veya bakicinin bebekle ayni kasigi kullanmasi, öpme ve agiz bölgesindeki diger temaslarla gerçeklesmektedir” dedi.
Bebek ve çocuklarda dis sagligi için bu önerilere dikkat
Çocuklarda biberon çürügünün önlenmesi, dogru agiz ve dis bakiminin nasil yapilmasi gerektigi konusunda önerilerde bulunan Polat; “Biberon çürügü, anne veya bakicinin agiz içi bakteri transferine sebep olacak seylerden kaçinmasi, biberonla veya anne sütü ile gece beslenmesinin azaltilmasi, seker içerikli yiyecek ve içeceklerin günde 3 defadan fazla verilmemesi ve ek gida olarak seker içerikli besinlerin tercih edilmesinden kaçinilmasi ile önlenebilmektedir. Önerilen agiz bakimi ise bebeklerde ilk süt disinin sürmesinden itibaren her beslenmeden sonra nemli bir tülbent veya gazli bez ile dislerin silinmesi, daha sonraki dönemde ise silikon parmak firçalar ile dislerin firçalanmasi seklindedir. Yüksek çürük riskine sahip oldugu düsünülen 3 yas alti çocuklarda hekimin önerdigi florürlü dis macunu da agiz bakimina ilave edilmelidir” seklinde konustu.
Pedodonti Uzmani Dt. Hatice Polat, 0 ile 3 yas arasinda yapilan muayene ile çürük riski yüksek çocuklarda, erken müdahale ile dis çürügü olusmasi veya mevcut çürügün tedavisinden sonra çürüklerin ilerlemesi ve tekrarlamasinin önlenebildigini vurguladi.