Çocuklarda Diş Sağlığına Dikkat

Çocuklarda Diş Sağlığına Dikkat

Diş Hekimi A. Doğan Bircan, çocuklarda diş sağlığına dikkat çekerek, “İyi bir ağız bakımı bebeğin ilk dişinin çıkmasıyla beraber başlar ki; bu bebeğin altı aylık olduğu döneme denk gelmektedir. Bebekler doğduklarında süt dişleri ağızdadır fakat dişetinin altında gömülü olarak sürmeyi bekledikleri için görülememektedir” dedi.

İlk diş çıkmadan önce iyi bir ağız bakımına başlamanın önemli olduğunu belirten Diş Hekimi A. Doğan Bircan, “Sağlıklı dişetlerinden sağlıklı dişler çıkar. Çocuklar 3 yaşına geldiklerinde bütün bebek dişleri çıkmış olur. Bunlara süt dişi adı verilir. Süt dişleri 6 yaş civarında dökülmeye başlar; kalıcı dişler bu dönemde çıkmaya başlar. Süt dişleri arasında boşluklar olması normaldir. Kalıcı dişler için yer açarlar. 13 yaşına gelindiğinde kalıcı dişlerin büyük bölümü çıkmıştır. Daha önce de söylediğimiz gibi iyi bir ağız bakımı, bebeğin ilk süt dişi çıktığı zaman başlamaktadır” diye konuştu.

Süt dişlerinin bakımı hakkında bilgi veren Bircan, “Bebeği besledikten sonra dişetlerini temiz bir bezle silmek gerekmektedir. Bu şekilde diş çürüğüne neden olan bakteri plağından kurtulmuş oluruz. Dişler sürdükten sonra su ve yumuşak kıllı bir fırça ile günde iki defa fırçalamalıyız. Bebeğimizi birinci doğum gününden önce ilk diş hekimi muayenesine götürmek gerekmektedir. 3 yaşına gelindiğinde florürlü diş macunu kullanmaya başlayabiliriz. Bezelye büyüklüğündeki diş macunu yeterli olacaktır ve çocuğun fırçalama sonunda macunu tükürdüğünden mutlaka emin olmak gerekmektedir. Çocukların 4 yaşa kadar parmak ya da emzik emme gibi alışkanlıkları olabilir fakat bu dönemden sonra bu alışkanlıklardan çocuğu vazgeçirmek için çabalamak gerekmektedir. Her 6 ayda bir diş hekimi ziyareti çocuğun ağız ve diş sağlığını kontrolde tutmakla beraber çocuğa geleceğe dönük diş hekimine gitme alışkanlığı kazandıracaktır. Dişler birbirine temas etmeye başladığında diş ipi kullanımı iyi olacaktır. Çocuğumuza süt dişlerinin dökülmesinin normal olduğunu, sürekli daimi dişlerin bu şekilde çıkacağını açıklamalıyız. Çocuklar doğru ağız bakımı rutinlerini tek başlarına gerçekleştirebilir hale gelinceye kadar anne babalar çocuklara günde iki defa dişlerini fırçalamada ve bir defa diş ipi ile temizlemede yardım etmelidir. Her zaman arka dişlere özel özen gösterilmeli, bu dişlerde daha fazla bakteri plağı olabilir. Spor yapan çocukların güzel gülümsemelerini korumak için ağız koruyucu kullanmalarını sağlamalıyız. Anne babalar, gençlerin dış görünümlerine verdikleri önemden olabildiğince faydalanabilir, sağlıklı bir gülümseme ve ferah bir nefesin çok iyi görünmelerine ve hissetmelerine yardımcı olacağını hatırlatabilir. Özellikle soğuk su, dondurma, tatlı, çikolata ve benzeri yiyecek ve içeceklerin tüketiminin artmasından dolayı bu dönemlerde ebeveynlerin çocukların ağız ve diş sağlığına ekstra özen göstermeleri ve takip etmeleri gerekmektedir. Özellikle dondurma tüketiminin ardından ılık su içilmesi ve şekerli gıdalardan sonra gün içerisinde ağzı çalkalama gibi alışkanlıkların çocuklara kazandırılmasında fayda bulunmaktadır. Bu ufak birkaç detay dışında rutin ağız bakımının yapılması yeterli olacaktır. Unutmamak gerekir ki bebeğimiz bir yaşına girmeden önce başlayan diş hekimi ziyaretlerini altı ayda bir tekrarlamak ilerisi için bebek ve çocuklarımızın sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olmasında büyük rol oynamaktadır” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile