Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Sangün, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi veya insülin hormonuna karşı direnç gelişmesi sonucunda gelişen bir hastalık olduğunu söyledi.
Çocukların elektromanyetik alanlardan uzak tutulması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Sangün, "Telefon ve bilgisayar kullanımı konusunda ailelerin kısıtlayıcı olması gerekiyor. Elektromanyetik alanlar ergenlik sorunları, tiroid bozuklukları ve şeker dengesinde bozukluklara yol açabiliyor. Eğer çocuğunuzda aşırı su içme, idrar kaçırma, çabuk acıkma ama zayıflama gibi bulgular gözlüyorsanız hemen uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Anne babaları bu konuda biraz daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyorum" dedi.
Son dönemlerde özellikle şişman ve hareketsiz çocuk sayısının arttığını ve genç yaş grubunda da “tip 2 diyabet”in görülmeye başladığını kaydeden Sangün, şunları söyledi:
"Bu artışın ağırlıklı olarak beslenme biçimindeki değişime bağlı olduğuna inanılmaktadır. Dünyada yüksek yağ içeren yiyeceklerin tüketiminin artışı, lifli gıdaların alınmaması, ailelerin evde yemek yerine dışarıdaki hazır yiyeceklere yönelmelerinin bunda etkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca çocuklukta görülen genetik diyabet tipleri de vardır. Bu tip diyabette ailede birkaç kuşakta genç yaşlarda diyabet görülebilmektedir."
“TİP 2 DİYABET 8-10 YAŞ ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR”
“Tip 1 diyabet” daha çok çocukluk çağında görülen bir hastalıkken, “tip 2 diyabet”in genetik zemini olan bireylerde yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam sonucunda genellikle daha ileri yaşlarda ortaya çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Özlem Sangün, "Yanlış beslenme tercihleri, yetersiz fiziksel aktivite nedeniyle 40’lı yaşlarda görülen ‘tip 2 diyabet’, artık 8-10 yaşlarındaki çocuklarda bile ortaya çıkıyor" dedi.
AİLELERE ALTIN ÖNERİLER
Anne ve babaların çocuklarının beslenmesine çok dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Özlem Sangün, çocuklara gereğinden fazla yemek yedirilmemesi, abur cubur verilmemesi gerektiğini, özellikle fast food tarzı yağlı yiyeceklerle dengesiz ve düzensiz beslenme alışkanlığı kazandırılmaması tavsiyesinde bulundu. Sangün, ayrıca ara öğünlerin ve günün en önemli yemeği olan sabah kahvaltısının düzenli yapılması gerektiğini belirtti.
Çocuklarda Diyabete Dikkat
Modern yaşamla birlikte ev yemeklerinin yerini alan hazır gıdaların fazlaca tüketilmesi ve yetersiz fiziksel aktivite, özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Daha önce 40’lı yaşlarda görülen “tip 2 diyabet”, artık 8-10 yaşlarındaki çocuklarda bile ortaya çıkıyor.