Çocuklarda Gereksiz Antibiyotik Kullanimina Dikkat

Çocuklarda Gereksiz Antibiyotik Kullanimina Dikkat

Çocuklarda artan antibiyotik kullaniminin riskleri hakkinda bilgiler paylasan Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Emel Sen, “Çalismalar hayatin ilk bin günü içinde kullanilan antibiyotiklerin çocuklarda alerjik hastaliklar, dikkat eksikligi, konusma bozuklugu, zihinsel yetersizlik, isitme bozukluklari riskini artirdigini gösteriyor” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Hastaliklari Klinigi’nden Dr. Ögr. Üyesi Emel Sen, antibiyotik kullaniminin çocuklar üzerindeki etkileri hakkinda uyarilarda bulundu. Antibiyotik tüketiminde ülkemizin dünyada yüzde 42,2 ile birinci sirada olduguna dikkat çeken Dr. Ögr. Üyesi Emel Sen, “Son yillarda gelistirilen yeni bir antibiyotik yok ve dünya hizla artan bir antibiyotik direnci ile karsi karsiya. Teshis ve tedavide önemli gelismeler söz konusu. Organ nakilleri, yogun bakim hizmetleri, kanser tedavisinde kullanilan ilaçlarin basarili ancak maalesef antibiyotik direnci nedeniyle, bu tedaviler sirasinda gelisecek bir bakteriyel hastalik sonucunda sevdiklerimizi kaybedebiliyoruz” diye konustu.



“Anne sütü çocuklari enfeksiyondan korur”

Çalismalarin hayatin ilk bin günü içinde kullanilan antibiyotiklerin çocuklarda alerjik hastaliklar, dikkat eksikligi, konusma bozuklugu, zihinsel yetersizlik, isitme bozukluklari riskini artirdigini gösterdigini isaret eden Dr. Ögr. Üyesi Emel Sen, “Çocukluk çaginda görülen hastaliklarin çok büyük bir kismi, nezle, grip, bronsiolit, ishal gibi, viral enfeksiyonlardir. Bu dönemde antibiyotik tedavisi gereksiz hatta uzun vadede zararlidir. Anne sütü ile beslenme ve çocukluk çagi asilarina hassasiyetin artmasi çocuklarimizi enfeksiyon hastaliklarinin sebep oldugu hastaliklardan ve ölümden korur” ifadelerini kullandi.

“Nefes almada zorluk ve çarpinti gibi yan etkiler olabilir”

Antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonlari tedavi etmek için kullanilan ilaçlar oldugunu dile getiren Dr. Ögr. Üyesi Sen, su bilgileri paylasti:

“Antibiyotikler en uygun yoldan etkin dozda optimum araliklarla ve uygun süreyle kullanilmalidir. Antibiyotiklerin en sik görülen yan etkileri kasinti, döküntüler, nefes almada zorluk, çarpinti gibi alerjik belirtiler, ishal, kabizlik, bulanti, kusma, karin agrisi gibi sindirim sistemi yan etkileridir. Antibiyotikler zararli bakterilerle birlikte bagirsaktaki yararli bakterileri de yok edip bagisikligi olumsuz etkileyebilir. Bazi antibiyotik gruplari ile kadinlarda vajinal rahatsizliklar da görülebilmektedir.”

“Doktor önerisi olmadan kullanilmamali”

Antibiyotiklerin doktor önerisi olmadan reçetesiz kullanilmasinin da basta böbrek ve karaciger olmak üzere organlara zarar verebilecegini aktaran Dr. Ögr. Üyesi Sen, “Bunun disinda, farkli yan etkilere maruz kalinabilecegi gibi gereksiz kullanilan antibiyotik tedavileri sonucunda bakterilerin sonraki tedavilere direnç göstermesine neden olunabilir. Bazi antibiyotikler bireyin aldigi diger ilaçlarla etkilesime girebilir. Bu, reaksiyonlara neden olabilir veya tedavilerden herhangi birinin etkinligini azaltabilir. Ayrica yan etki görülme sikligi da artabilir. Bu yüzden bireye bir antibiyotik reçete edildiginde, birey baska ilaçlar aliyorsa bunu doktoruna iletmelidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile