Çocuklarda Idrar Kaçirmaya Dikkat

Çocuklarda Idrar Kaçirmaya Dikkat

Uzmanlar, çocuklarda idrar kaçirmanin çocukluk çaginin önemli sorunlarindan biri oldugunu belirterek, ailelere önemli uyarilarda bulundu.

Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk Ürolojisi Uzmani Op. Dr. Akin Karagözoglu, çocuklarda gece veya gündüz yineleyen sekilde idrar kaçirma çocukluk çagi önemli sorunlarindan biri oldugunu belirterek. ’’Bu rahatsizlik tip dilinde Enürezis olarak bilinmektedir. Enürezis Nokturna (gece alt islatma), üriner sistemin (bosaltim sisteminin) en sik karsilasilan problemlerinden biri olarak öne çikmaktadir’ dedi.

Çocuk Ürolojisi Poliklinigine en çok basvuru nedenlerinden birinin çocuklarda altini islatma problemi olduguna dikkat çeken Op. Dr. Karagözoglu, ’’Enürezis, idrar kontrolünün beklendigi 5 yastan sonra, haftada ikiden fazla idrar kaçirilmasi olarak tanimlanabilir. 5 yasindan büyük çocuklarda yüzde 20 oraninda alt islatma problemleri saptanmaktadir. Iseme problemlerini gece yada gündüz idrar kaçirma, gece gündüz idrar kaçirma, sik idrara gitme, aniden sikisma ve lavaboya gidene kadar damla damla idrar kaçirma olarak siralanabilir. Alt islatma problemlerinin en sik karsilasilan nedenleri mesane gelisimindeki gecikme, genetik yatkinlik, idrar bekletmeye bagli gelisebilen asiri aktif mesanedir. Bunlarin disinda nörojen mesane olarak bilinen, omurilik hastaliklari sonucu gelisen ve böbrek yetmezligine neden olabilen bazi sendromlar vardir. 5 yasindan sonra alt islatmanin devam etmesi çocuklarda bazi psikolojik ve sosyolojik problemlere yol açabildiginden tedavi edilmeleri, bu amaçla çocuk ürolojisi ile ilgilenen bir uzmana basvurmalari önerilmektedir’’ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile