Çocuklarda Influenza Virüsü Kalabalik Ortamlardan Yayiliyor

Çocuklarda Influenza Virüsü Kalabalik Ortamlardan Yayiliyor

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Alper Tunga Özbek, bagisiklik sisteminin olumsuz etkilenmesi ve bulasici hastaliklara yakalanmanin soguk havalardan çok, kapali ortamlarda fazla zaman geçirilmesinden kaynaklandigini söyledi.

Özellikle kis aylarinda çocuklarda sik görülen hastaliklar baslica nezle, grip, bronsiolit, zatürre ve rota virüse bagli barsak enfeksiyonlar oldugunu ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Alper Tunga Özbek, "Ortalama bir çocuk yilda 6 ile 8 kez nezle geçirebilir. Belirtiler kisiden kisiye farklilik gösterebilmekle birlikte bogaz agrisi, hapsirma, burun tikanikligi, burun akmasi, öksürük, hafif ates, bas agrisi, kas ve eklem agrilari sik görülen bulgularidir. Sikça grip ile karistirilir fakat gribe göre daha hafif seyreder. Damlacik yoluyla kisiden kisiye bulasir. Genellikle tedavi gerektirmeden 5-7 gün içerisinde düzelir.” dedi.

Çocuklar ve yaslilar risk tasiyor

Gribin, influenza virüsünün sebep oldugu kis aylarinin en sik görülen hastaligi oldugunu dile getiren Alper Tunga Özbek özellikle küçük çocuklarda, altta yatan kronik hastaligi olan bireylerde ve yaslilarda hastaligin daha agir seyredebilecegi uyarisinda bulundu.

Sigaraya maruz kalan ve alerjik yapiya sahip olan çocuklar risk altinda

Influenzanin ates, öksürük, bogaz agrisi, burun akintisi, halsizlik, bas agrisi, titreme, bulanti, kusma gibi birçok sikâyetle kendini gösterebilecegine dikkat çeken Özbek, “Nezle ile benzer sekilde damlacik yoluyla bulasir. Grip de genellikle tedavi gerektirmeden 5-7 gün içerisinde düzelir. Korunmak amaci ile her sene Eylül-Ekim aylarinda influenza asisi uygulanabilir. Bronsit ve bronsiolit, hava yollarinin iltihaplanmasi durumudur. Hayatin ilk 2 yilinda sik görülür ve özellikle sigara dumanina maruz kalan çocuklar ile alerjik yapiya sahip olan çocuklar risk grubundadir. Zatürre, akcigerlerdeki hava keselerinin iltihaplanmasi durumudur. Teshisi fizik muayene, kan, balgam tetkikleri ve röntgen ile konulur. Ates, siddetli öksürük, balgam çikarma, solunum sikintisi, gögüs ve karin agrisi, bulanti ve kusma gibi sikâyetler görülebilir. Mutlaka doktora basvurmak gerekir, uygun tedavi ile tamamen iyilestirilebilir. Eger senede 2 seferden fazla görülürse bu duruma sebep olabilecek bir bagisiklik yetmezligi olup olmadigi yönünden degerlendirmek gerekir" dedi.

‘Bagisiklik güçlendirilmeli ve asilama yapilmali’

Çocuklarin bu enfeksiyonlara karsi korumak için alinmasi gereken önlemlerin basinda çocuklarin uygun sekilde asilanmasi olduguna dikkat çeken Alper Tunga Özbek, “Çocuklarin bagisiklik sistemlerinin daha güçlü olmasi için dengeli ve saglikli beslenmeleri, bol miktarda sivi tüketmeleri ve en az 2 yasina kadar anne sütüalmalari çocuklarimizin hastaliklardan korunmasinda yardimci olacaktir.” dedi.

“Elleri sik sik yikayin, kalabalik ortamlardan uzak durun”

Özbek, “Kis hastaliklarinin bulasmasini engellemenin en önemli yolunun elleri sik sik yikamak ve agiz, burun, gözlere sürmemektir. Ortama uygun katli kiyafetler giydirip duruma göre katlarini artirip azaltmak, çocugumuzu sigara dumaninin bulundugu ortamlardan uzak tutmak, sarilip öpmek yerine insanlara vücut ile selam vermek, kapali ve kalabalik ortamlardan mümkün oldugunca uzak durmak, sürekli bulundugumuz alanlarini sik sik havalandirmak da hastaliklarin bulasmasini engellemek için alinabilecek önlemler arasindadir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile