Karın ağrısının bir belirti olduğunu ve hangi sebebe bağlı olduğunun anlaşılabildiğini ifade Op. Dr. Alperen, ani ve uzun süreli ağrıların muhakkak araştırılması gerektiğini belirtti.
Apandisit patlamalarının günümüzdeki en sık sebebinin hatalı ağrı kesici kullanımı olduğunu kaydeden Op. Dr. Alperen, "Karın ağrısı bir belirtidir. Şekli, zamanı, süresi ve beraberindeki diğer belirtiler sayesinde hangi sebebe bağlı olduğu anlaşılabilir. Eğer ağrı ani ortaya çıkmışsa, 3 saatten uzun süredir devam ediyorsa, aralıklı değil de devamlı vasıftaysa cerrahi bir hastalığa bağlı olup olmadığı muhakkak araştırılmalıdır. Büyük çocuklar ağrının yeri, şekli, süresi hakkında bilgi verebilirken küçük çocuklarda, karında gerginlik, huzursuzluk, bacakları karına çekerek ağlama, acılı yüz ifadesi gibi belirtiler olur. Bebek ya da çocuğa ağrı kesici verdiği takdirde, ağrının sebebi ortadan kalkmadan belirtiler kaybolur. Bu durum cerrahi sebeplere bağlı ağrılar için tehlike oluşturur ve gerçek sebebin anlaşılmasını önleyebilir. Apandisit patlamalarının günümüzdeki en sık sebebi hatalı ağrı kesici kullanımıdır. Bu hata sık sık yapılmaktadır. Tanıda olabilecek bir gecikme tedavisi çok zor olan çok ciddi durumlar oluşturabilir. Her türlü bağırsak tıkanıklığı, karın şişliği, kusma ve kaka yapamama gibi bulguların yanında çocuğun ayrıca karın ağrısı yakınması da olabilir. Bağırsak düğümlenmesi gibi durumlarda da bir an evvel ameliyatla durumun düzeltilmesi gerekir. Geç kalınırsa bağırsaklarda gangren, delinme ve peritonit gibi daha ciddi durumlar ortaya çıkmaktadır" dedi.
"ÇOCUĞUNUZA YEMEK YEDİRMEYE ÇALIŞMAYIN"
Karnı ağrıyan çocuğa yemek verilmesinin son derece sakıncalı olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Alperen, "Çocuğunuzun karnı ağrıyorsa, kendini iyi hissettiği pozisyonda yatıp dinlenmesine izin verin. Yedirmeye çalışmayın. Eğer alabiliyorsa, az az sıvı almasını sağlayın. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç vermeyin. Doktora gitmeden karın ağrısıyla birlikte olan ishal, kabızlık, ateş gibi bulguları, ağrının yerini azaltan veya artıran faktörleri not ederseniz tanı konmasına yardımcı olacağınızı unutmayın. Bazı karın ağrılarında altta yatan sebep bulunamaz. Daha çok yemeğe veya derse oturduğunda ortaya çıkan bu tür ağrılara fonksiyonel karın ağrısı denir. Bu tür karın ağrısında çocuğun rol yapmadığını, gerçekten ağrı hissettiğini bilin ve onu suçlamayın. Eğer karın ağrısı kendiliğinden geçmiyorsa veya sık sık tekrarlıyorsa hemen doktora müracaat edilmelidir. Karın ağrısı, göbek çevresi dışında başka bir bölgedeyse (Özellikle karnın sağ alt tarafında olan karın ağrılarında apandisit olasılığını göz ardı etmemek gerekir), çocuğun genel durumu kötü görünüyorsa, uzamış kusma varsa doktora gidilmelidir. Sarı- yeşil, safralı kusmalar, kanlı kusma, kanlı ishal, idrar yapmada ağrı, sık idrara çıkma varsa çocuk cerrahisi uzmanına başvurmalısınız. Çocuklarda karın ağrısı önemsenmeli ve nedeni mutlaka açıklığa kavuşturulmalıdır. Çocuk cerrahisi uzmanları iyi birer karın ağrısı uzmanlarıdır" ifadelerini kullandı.
Çocuklarda Karın Ağrısı Şikayeti
Trabzon Özel İmperial Hastanesi Çocuk Cerrahı Op. Dr. Ali Alperen, çocuklarda sık sık yaşanan karın ağrısına dikkat çekerek, bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.