Prof. Dr. Yaramış, yaptığı açıklamada, otizmin nedeni günümüze kadar yapılan araştırmalar sonucunda henüz bulunamadığını, genetik ve bazı çevresel faktörlerin otizmin nedeni olarak gösterildiğini, ancak henüz kesin olarak ispatlanmadığını belirtti.
Teşhisi anne karnında mümkün olmayan otizmin, kız çocuklarına oranla erkek çocuklarda dört kat daha fazla görüldüğünü aktaran Yaramış, bunun nedeninin tam olarak bilinmediğini, otizmin, yaygın gelişimsel bozuklukların bir alt grubu olduğunu anlattı.
Otizmin en temel belirtisinin, çocukların göz teması kuramamaları olduğunu belirten Yaramış, açıklamasında şunlara yer verdi:
"İsmi ile çağrılan çocuklar tepki veremezler ve bunların neredeyse tümünde konuşma problemleri vardır. Bu hastalar ya hiç konuşamazlar veya geç ve problemli konuşurlar. Otistik çocuklar işaret ile isteklerini gösteremezler, iletişim problemleri çok sıktır. Yaşıtları veya büyükler ile iletişim kurmada isteksizdirler. Grup oyunlarına katılamaz ve oyuncaklar ile anlamlı oynayamazlar. Otistik çocukların bir diğer önemli belirtisi temastan hoşlanmazlar. Bebeklik çağında bile anne kucağında sakinleşmezler, aksine rahatsız olurlar. Otizmin bilinen bir tedavisi yoktur. Erken yaşta başlanan, aile desteği ile birlikte çocuğun yeteneklerine ve ihtiyaçlarına göre bireysel ve grup olarak özel eğitim programları hazırlanması, uzman kişilerce uygulanması, günümüzde bilinen tek tedavi yöntemidir. Özel eğitim ve ekip çalışmasını gerektiren tedavi uzun sürelidir ve ekipte çocuğun kendi doktoru, özel eğitimcisi, konuşma uzmanı, çocuk psikiyatri veya çocuk nöroloğu mutlaka bulunmalıdır. Uygulanacak olan ilaç tedavileri ise otizme eşlik eden ve varsa mevcut problemleri azaltmaya yöneliktir."
Çocuklarda Otizm
DİYARBAKIR - Memorial Diyarbakır Hastanesinden Prof. Dr. Ahmet Yaramış, "Otistik çocuklar işaret ile isteklerini gösteremezler, iletişim problemleri çok sıktır" dedi.