SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Asım Aydın, tarım yapılan bölgelerde bebeklerin yürümeye başlayıp anneleri babaları ile tarlaya bahçeye ya da seralara gitmeye başladıktan sonra pervane ve kayış yaralarına maruz kaldıklarına dikkat çekti. Aydın, “Bu yaş grubunun en önemli özelliklerinden biri merak ve bağımsız hareket etme isteği. Dönen bir pervane çok kolaylıkla onların merakını çekebiliyor. Kolaylıkla ellerini hiç uzatmamaları gereken pervane kayış bölgesine uzatabiliyorlar. Elleri de çok küçük olduğu için çok rahatlıkla yetişkin bir elin giremeyeceği bölgeye girebiliyor” dedi.
ÇOCUKLARDA DAHA ZOR
Bu tür yaralanmaların cerrahi tedavisinin çocuklarda daha zor olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Selman Hakkı Altuntaş ise “Parmak kopmaları uzuv kopmaları normalde erişkinde çok zor olan ameliyatlardır. Bazen başarısızlıkla sonuçlanabilen ameliyatlardır. Bunlar küçük çaplı damarların birbirlerine dikilmesiyle saç telinden daha ince dikişlerle yapılan ameliyatlardır. Çocuk söz konusu olduğunda bu oran daha da büyümekte zorluk daha da büyümektedir. Yani damar çapları daha da küçülmekte ve zorluk daha da artmaktadır ve dolayısıyla bu her merkezde yapılabilecek bir ameliyat olmamaktadır” diye konuştu.
ÇEVRE İLLERDEN DE HASTA GELİYOR
Çocuklarda görülen bu tür yaralanmaların tedavisinin SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yapılabildiğine dikkat çeken Başhakim Tuğrul Sezer de, kopan uzuv tedavilerinde il içinden olduğu kadar diğer iller tarafından da tercih edildiklerini söyledi.
Son aylarda Fethiye’den Gazipaşa,Denizli, Afyonkarahisar ve Konya’dan çocuk vakaların gelmeye başladığını söyledi.
Sezer, “Hatta hava ambulansları helikopter ambulanslarının Sağlık Bakanlığı tarafından devreye konulması ile bu konuda transport kolaylığı da olduğu için hasta sayısında artma başlamıştır. Plastik Cerrahi kliniğimizdeki arkadaşlarımız özellikle 3-4 yaşlarındaki motor pervanelerine motor kayışına bağlı veya direk kesi ile daha çok parmakları kopan çocukların organlarını başarı ile dikmektedirler. Hatta çocuk vakalarda damar yaralanması olanlarda da damar nakli ile bu kopan uzuvlar dikilmektedir. Bunun dışında eli ve kolu kopan erişkin hastalarda da birçok iş kazasına veya diğer nedenlere bağlı olarak Plastik Cerrahi Kliniğindeki arkadaşlarımız çok başarılı şekilde kopan organları dikebilmektedir” diye konuştu.
Çocuklarda Uzuv Kopma Vakalarında Artış
Tarımda kullanılan makinelerin neden olduğu yaralanmalara büyükler kadar çocukların da maruz kaldığı bildirilirken, özellikle bahar aylarında tarımsal faaliyetlerin başlamasıyla birlikte el, parmak kopma vakalarında artış yaşandığı bildirildi.