Çocuklarda Yaz Ishaline Dikkat

Çocuklarda Yaz Ishaline Dikkat

Yaz aylarinda artan sicaklik nedeni ile çocuklarda bazi hastaliklarin görülme sikliginin arttigini belirten Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Mehmet Gözübüyük, ishalin özellikle çocuklar için büyük tehlike olusturduguna dikkat çekti.

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Mehmet Gözübüyük, yaz aylarinda çocuklarda artis gösteren ishale dikkat çekti. Ishalin önlem alinmadigi takdirde ciddi problemlere yol açacagini söyleyen Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Mehmet Gözübüyük, aileleri bu konuda uyardi.

Dr. Gözübüyük, “Çocuklarda sicakliklarin artmasi ile ishal yogun olarak görülmeye baslandi. Özellikle ishal 0-5 yas grubundaki çocuklari daha fazla etkiliyor. Çünkü bu yastaki çocuklarda bagisiklik sistemi tam olarak gelismis degil. Ishal, diski miktarinin artmasi, diski kivaminin yumusamasiyla meydana geliyor. Normalde 5-7 gün içinde ishal kendiliginden geçiyor. Eger ishal bu süre içinde kendiliginden geçmiyorsa sivi kaybi artiyor. Ishali tehlikeli yapan ishalin siddeti ve sivi ihtiyacinin karsilanamamasi. Özellikle bazi ishal vakalarinda sivi kaybi oldukça hizli gelisebiliyor. Bu süreçte su eksikligi giderilmezse, halsizlik, dalginlik, uykuya meyilli olma, el ve ayaklarda sogukluk, agiz içi kurulugu gibi belirtileri beraberinde getiriyor. Önlenemeyen ishal, su ve tuz kaybina yol açarak çocuklarda ölümlere neden olabiliyor “ dedi.

Ishalden korunmak için hijyen ve dengeli beslenmenin önemli oldugunu dile getiren Dr. Mehmet Gözübüyük, “Uzun süre disarida bekletilen veya uygun sartta saklanmadigi için bozulan gidalarin tüketilmesi, az pismis yiyecekler veya iyice yikamadan ya da kirli suyla yikanarak çocuga verilen meyveler, sinek, böcekle temas eden gidalar, kaynagi belli olmayan içme sularinin tüketilmesi, kirli havuz veya deniz suyunun yutulmasi çocuklarin ishal olmasinda önemli rol oynuyor. Çig meyve ve sebzeler iyice yikanmadan çocuklara verilmemeli, gidalar özellikle sicakta uzun süre bekletilmemeli, buzdolabinda muhafaza edilmelidir” diye konustu.

Ishal vakalarinda sivi kaybi giderilmezse, hayati tehlike olusturabilecegini ifade eden Dr. Gözübüyük, ishali olan çocuklarin vakit kaybetmeden doktora götürülmesi ve çocuga doktor önerisi disinda hiçbir ilaç verilmemesi gerektigi konusunda uyardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile