Sorgun Belediyesi’nce çocuklara tarih bilinci kazandirilmasi için düzenlenen kazi çalismasi, Sorgun ilçesinin Peyniryemez köyündeki Çadirhöyük kazi alaninda gerçeklestirildi.
Bölgede görevli arkeologlar tarafindan kazi çalismasinin incelikleri, dikkat edilmesi gereken hususlar çocuklara anlatilarak kazi çalismasi gerçeklestirildi.
Etkinlik Sorgun Belediye Baskani Mustafa Erkut Ekinci, Peyniryemez köyü Çadirhöyük kazi alaninda görevli arkeologlar ve 12-15 yas arasi etkinlige müracaat eden çocuklar ile Hilal Evleri’ne kayitli çocuklarin katilimiyla yapildi. Etkinlige katilan çocuklar 5 bin 500 yillik tarihlerini inceleyerek geçmise yolculuk yaptilar.
Sorgun Belediye Baskani M. Erkut Ekinci kazi çalismasi ile alakali yaptigi açiklamada, “Çocuklarimiz modern çagda tamamen teknoloji odakli büyüyorlar, geçmislerini sadece kitaplardan okuyorlar ve filmlerden biliyorlar. Biz istedik ki yerinde görsünler tarihe dokunsunlar, kesfetsinler. Tabi ki eserlere ulasimlarinin mümkün olmayacagini bilerek biz öncesinde onlarin bulmalari için bölgeye görevliler esliginde testi, kilim, fener, bakir takilar, geçmisi animsatacak objeler gömdük. Çocuklarimiz kendi emekleri ile bu objeleri buldular. Sonrasinda görevli arkeologlar bu objeleri ilgili kurumlara teslim etmeleri gerektigini, tarihi eserlere zarar verilmemesi gerektigini devlet korumasi altinda olmalari gerektigini anlattilar. Çok güzel bir gün geçirdik, çocuklarimiz için de verimli olduguna inaniyorum.” dedi.
Çadir Höyük 5 bin 500 yillik katolik dönemden Bizans ve Selçuklu dönemine kadar yasantisina devam eden Yozgat’in önemli tarihi yerlerindendir. ABD New Hampshire Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Gregory M’Mahon’in yaptigi çalismada ortaya çikarilan buluntular Yozgat Müzesinde sergileniyor.
Çocuklardan Tarihe Ince Dokunus
Sorgun Belediyesi tarafindan Peyniryemez köyü Çadirhöyük kazi alaninda ‘Çocuklarla Geçmise Yolculuk’ temali etkinlik düzenlendi.



















