Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde bir ay önce gerçekleştirilen ameliyatın ardından doğuştan duyma engelli 2,5 yaşındaki Affanata Türk, 22 aylık Baran Yazıcı ve 3 yaşındaki Berat Kesik'e, bilgisayar aracılığıyla kulak dışına bağlanan cihazla düşük seviyede ilk ses verildi.
Kulak arkasına bağlanan cihaza gönderilen ilk sesleri algılamaya başlayan çocukların huzursuzlandığı gözlenirken, yakınları da duygusal anlar yaşadı.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yörük, bu ameliyatta koklear implant ile iç kulağı çalışmayan çocuğa biyonik kulak taktıklarını söyledi.
İlk ameliyatta kulak arkasına cildin altına biyonik kulak yerleştirdiklerini ifade eden Yörük, "Bir aylık bir süre içeresinde bu iç parçayı vücut kabul etti. Herhangi bir reaksiyon olmadı. Cildin üzerine yerleştireceğimiz parçaya uygun bir hale geldi. Bugün de cihaz açıldı ve dış parçası kulağın arkasına yerleştirildi. Tabii bundan sonra çocuğun bütün sesleri duymasını beklemiyoruz ve cihazı çok fazla aktifleştirmiyoruz. İlerleyen zamanlarda diğer sesleri duymasını da sağlayacağız" diye konuştu.
- "İlk kez ses duydu"
Yörük, bir ay önce biyonik kulak taktıkları Affanata'nın kulağının arkasına da ikinci cihazı yerleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Çocuk bugün ilk kez ses duydu. Dolayısıyla sessiz dünyası bir anda gürültüleşti. Duymaya başladı, çocuk sesten korktu. Bu bizim için çok duygusal ve onur verici bir an. Daha önceden bu cihaz yerleştirilen ve konuşan çocukları gördüğümde de şimdi de ilk sese tepkileri bizi de çok duygulandırdı. Bu testlerle anne babalar da gördüler ki çocukları duyabilecek. Konuşmayan çocukları artık konuşacak. Çok umut verici, mutluluk verici bir an. Biz de böyle bir ana şahit olmuş olduk."
Yörük, bu cihazın çocuklara bir yaşından itibaren takılabileceğini anımsatarak, ailelerin çocuklarında duyma bozukluğunu fark etmeleri halinde hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmaları gerektiğini vurguladı.
Devletin bir çocuğun duyması için tüm imkanları sağladığına dikkati çeken Yörük, konuşmasın şöyle sürdürdü:
"Devlet, 4 yaşına kadar duyma yetisini kaybetmiş çocukların tedavisi için tüm masraflarını karşılıyor. 7 yılda bir de bu dışta bulanan cihazı devlet karşılıyor. Düşme ve arızalanması halinde devlet bunu karşılıyor ama ilk ameliyatın bütün masraflarının tümünü devlet karşılıyor. Yani külfetli bir ameliyat diye sakın düşünmeyin bu durumda olan çocukları bu fırsattan mahrum etmemek gerekir."
- "Anne diyeceğin anı dört gözle bekliyoruz"
Affanata'nın annesi Gülay Türk de 2,5 yaşındaki çocuğunun hiç kulaklarının duymadığını anlatarak, "Şimdi verilen seslere tepki gösterdi. Çok mutluyuz. Anne diyeceği anı dört gözle bekliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Çocukları Artık Konuşabilecek
Erzurum'da işitme yetisini tamamen yitiren 3 çocuğa, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı tarafından biyonik kulak (koklear implant) uygulamasının ardından ilk ses testi yapıldı.