Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ersin Gözkeser, okul döneminde çocukları enfeksiyonlardan korumanın 8 yolu hakkında bilgi verdi. Elleri yıkamanın özellikle ishal, kusma ve solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasını engelleyen, etkili ve basit bir yöntem olduğunu anlatan Gözkeser, parktan eve geldikten veya hayvanlarla temastan sonra, yemekten önce ve sonra çocukların ellerini yıkaması sağlanması gerektiğini vurguladı. Bu konudaki görevin anne ve babalar ile okulda öğretmenlere düştüğüne dikkat çeken Gözkeser, “Okul gibi kalabalık ortamların lavabolarında sıvı sabun, sıcak su ve kağıt havlu bulundurulmalı, çocukların görebileceği yerlere de doğru el yıkama tekniklerini gösteren şemalar asılmalıdır” dedi.
“HAFTA 2-3 KEZ BANYO YAPTIRILMALI”
Oyuncak, tablet, bilgisayar ve telefon gibi çocukların fazlasıyla ilgisini çeken eşyaların onlara verilmeden önce silinerek, dezenfekte edilmesi gerektiğini dile getiren Gözkeser, “Özellikle mikropların yoğunlukta olduğu tuvaletler, kapı kolları, musluklar ve lavabolar bakterilerden arındırılacak şekilde temizlenmelidir. Özellikle kış aylarında giysi seçimi çok önemlidir. Kalın giysilerin tercih edilmesi çocuğun terleyip hastalanmasına neden olabilir. Bu yüzden tek bir kalın giysi yerine pamuklu ve cildin hava almasını sağlayan iki kat ince giysiler tercih edilebilir. Küçük bebeklerde ise mutlaka başlık kullanılması gerekir. Çünkü baş bölgelerindeki ısı kaybı fazladır. Çocuklara haftada 2-3 kez banyo yaptırılmalı ve tırnakları haftada bir kez kesilmelidir. Çocuklara özel şampuan ve kremler kullanılmalıdır. Kirlendiği anda giysileri ve iç çamaşırları değiştirilmeli, yatak, yastık ve yorgan temizliğine dikkat edilmelidir. Uyumadan önce dişleri fırçalanmalı, elleri yüzleri ve ayakları yıkanmalıdır” diye konuştu.
“BESLENME ALIŞKANLIĞI KONTROL ALTINDA TUTULMALI”
Çocuklara hapşırırken nefesini nasıl muhafaza edeceğinin öğretilmesini gerektiğini kaydeden Dr. Gözkeser, şunları kaydetti:
“Kalabalık ortamlarda hapşırmak, aksırmak hastalıkların yayılımını kolaylaştırır. Bu nedenle hapşırma, aksırma sırasında çocukların ağız ve burunlarını mendille veya kollarıyla nasıl kapatmaları gerektiği öğretilmelidir. Beslenme, çocukların sağlığı açısından en önemli konulardan biridir. Hastalıkların birçoğu beslenme yoluyla bulaşabilir. Bu yüzden anne ve babalar çocukların beslenme alışkanlığına çok dikkat etmelidir. Okula giderken beslenme çantası doğru besinlerle hazırlanmalı, olabildiğince dışarıdan yiyecek ve içecek alımı engellenmeli, abur cuburlar yerine doğal besinler tercih edilmelidir. Meyve ve sebzeleri yemeden önce bol su ile yıkamalarının ne kadar önemli olduğu uygulamalı olarak çocuklara anlatılmalıdır. Evde, sokakta, parkta oyun oynarken kaza geçirip yaralanan çocukların yaraları enfeksiyon kapmaması için öncelikle temiz su ve sabun ile yıkanmalı, ecza dolabında bulunan sağlık malzemeleri ile ilk müdahale yapılmalıdır. Sonrasında en yakın sağlık merkezine baş vurulmalıdır. Eğer kaza sırasında büyük bir travma oluşmuş, yara ağır ise çocuk yerinden oynatılmamalı ve hiç zaman kaybetmeden acil servis ambulansına haber verilmelidir. Aşı, çocukların sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Birçok enfeksiyona karşı koruyucu olan bu aşıların yaptırılması önerilmektedir. Ayrıca hastalıklardan kesin olarak koruyan en önemli tedavi yöntemi aşılardır. Özellikle rutin olarak yapılan aşılar ihmal edilmemelidir.”
Çocukları enfeksiyonlardan korumanın 8 yolu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Gözkeser, okul gibi kalabalık ortamların enfeksiyonların yayılma riskini artırarak, çocukların daha sık hastalanmasına neden olduğunu belirterek, okul çağında çocukları enfeksiyonlardan korumanın temel yolunun aşılar olduğu vurguladı.