Yaz sıcakları yetişkinleri etkilemekle beraber en çok da savunma mekanizması zayıf olan çocukları etkiliyor. Çocukları sıcaklıkların beraberinde getirdiği yaz ishalinden korumanın ise çeşitli yolları bulunuyor. Yrd. Doç. Dr. Erkul çocukları yaz ishalinden korumak için neler yapılması gerektiğini anlattı.
YAZ İSHALİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER
"İshal çocuklarda ani su ve tuz kaybıyla meydana gelir" diyen Yard. Doç. Dr. Erkul, çocukların bünyesinin su kaybını yetişkinlere göre daha az tolere edebildiğini, suya karşı yetişkinlere göre daha hassas olduklarını ve susuzluğun karşılanmadığı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıktığını belirtti.
İlk 6 ayda çocuğun anne sütü ile beslenmemesi, biberon kullanan bebeklerde uygun olmayan su kullanımı, bağışıklık sisteminin zayıf olması ve kronik hastalıkların çocuklarda yaz ishallerini tetiklediğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Erkul, "Özellikle iyi temizlenmeyen havuzlarda yüzülmesi de yaz ishallerine yol açmaktadır.Yazın dışarıda tüketilmemesi gereken gıdaların başında tavuk, kremalı ve mayonezli gıdalar gelir. Bu gıdalar sıcakta hızlı bozulduğu için ağır besin zehirlenmeleri ve ishale yol açabilmektedir. 3 aydan büyük bebeklerde bir günde 5 defadan daha fazla, sulu ve miktarca daha bol dışkılama ishaldir. 3 aydan küçük bebekler için ise; günde 10’dan fazla, miktarca bol, bezden taşacak gibi sulu kaka ishal olarak tanımlanır. Kakada kan olması, sümük olması, çocuğun ateşli olması, kusmanın eşlik etmesi ise durumun aciliyetini gösterir" ifadelerini kaydetti.
"BOL BOL SU İÇİLMESİ GEREKİR"
İshal olan çocuğa doktor onayı olmadan kesinlikle ilaç verilmemesi gerektiğinin altını çizen Yard. Doç Dr. Erkul, "İshale kusma eşlik ettiğinde büyük su kayıplarına yol açar ve yeterli su verilmediği takdirde ishal ölümcül olabilmektedir. İshalde en önemli tedavi su ve tuz kaybının önlenmesidir. Bu yüzden çocuklara bol bol su içirilmesi gerekir. Anne sütü, muz, elma, şeftali gibi meyveler, yoğurt, tuzlu gıdalar hem sıvı ve tuz ihtiyacını hem de kalori ihtiyacını karşılamak için verilebilir. Altı aylıktan küçük ve henüz ek gıdaya başlanmamış bebeklerde ise emzirme sıklaştırılmalıdır. Kısa zamanda çok miktarda sıvı verilmesi veya beslemeye zorlama kusmayı artıracağından iki veya üç dakikada bir yudum yudum sıvı verilmelidir. İshalde ilaç kullanımı sınırlı olup probiyotikler ilk tercih edilecek ilaçlardır" diye konuştu.
Çocukları Yaz İshalinden Korumanın Yolları
Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Elif Erkul, sıcak ve nemli ortamlarda çocukların vücut hijyenine özellikle de tükettiği besinlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Hijyen kurallarına dikkat edilmesi ile mikropların bulaşması engellenebilir’’ dedi.