'Çocuklarimdan Bir Parça' Koleksiyonuyla Adeta Müze Olusturdu

'Çocuklarimdan Bir Parça' Koleksiyonuyla Adeta Müze Olusturdu

Konya’nin Beysehir ilçesinde yasayan, çocuklarina ait disleri, göbek baglarini ve birçok esyayi saklayan Sabit Kasapoglu, çocuklarimdan bir parça diyerek atmaya kiyamiyor, hatira diyerek saklamaya devam ediyor. Evinde bir çok antika sayilabilecek esyalardan da koleksiyonun oldugunu söyleyen Kasapoglu, "Bizim evde kiymet verdigimiz hiçbir sey atilmaz" dedi.

Ilçede yasayan, bir süre önce Mimarlar Odasi Konya Subesi tarafindan meslekte 50’inci yilini doldurmasindan dolayi tesekkür plaketi verilen mimar Sabit Kasapoglu’nun evinin bir odasi aile fertleri ile çok az kisinin bildigi birçok ilginç ve sira disi koleksiyonlari barindiriyor. Çocuklarina ve aile fertlerine ait ne varsa küçük yaslarindan itibaren hatira olarak biriktiren ve saklayan Kasapoglu’nun koleksiyonlari arasinda en ilginçleri olan evlatlarina ait “Çocuklarimdan bir parça” diyerek biriktirdigi dis çikarttigi dönemden kalan disler ile dis filmleri de yer aliyor.

“Çocuklarimla ilgili ne varsa biriktirdim”

Sabit Kasapoglu, 4 çocugunun oldugunu ve çocuklarinin çikardigi disleri de sakladigini ifade etti.

Hepsini ayri kutularda sakladigini ifade eden Kasapoglu, çocuklarinin göbek baglarini da sakladigini söyledi.

Kasapoglu, geçmiste oglunun uzattigi saçlari da sakladigini belirtirken, ayrica, annesinin evlenmeden önceki kizlik dönemine ait saçlarini da muhafaza ettigini ifade etti.

Kasapoglu, uzun yillar önce bir yakininin bogazina kaçan ve yaptigi müdahale sonrasi çikardigi balik kilçigini bile atmayip o günlerden hatira olarak sakladigini kaydetti.

Koleksiyonunda pul, eski para, çocuklarina ait ne varsa her türlü esya ve malzeme, oyuncaklar, kiyafetler, eski esyalar, aile fertlerine ait saçlar, eski nüfus cüzdanlari, eski kap kacaklar, devrin aydinlatmalarinin da yer aldigini anlatan Kasapoglu, odasina sigmayan evin depo ve ardiye bölümlerinde de farkli birçok malzemeyi bulundurdugunu belirtti.

Kasapoglu, “Çocuklarimla ilgili neler varsa biriktirdim. Ilk giydikleri ayakkabilar, disleri, bana ait degeri olan her sey, kullandigim aletler, pense, tornavida. Bana lazim olabilecek her seyim var biriktirdiklerim arasinda. Günümüzde de ihtiyaç olursa yeri geldi mi bunlari hala kullaniyorum. Günümüzde kullanmadigim seyler ise kazma ve balta diyebilirim” dedi.



“Sakladiklarimizin hepsi de bizim için çok degerli”

Ilginç ve sira disi koleksiyon hikayesi hakkinda bilgiler veren Kasapoglu, uzun yillardan beri kendisine göre deger verdigi her seyi atmayip biriktirdigini aktardi. Çocuklarinin 4 veya 5 yaslarinda dislerinin çikmasinin ardindan bu hevesin kendisinde basladigini anlatan Kasapoglu, bu koleksiyonlarin muhafazasi için de evinin bir odasini özel olarak ayirdigini kaydetti.

Koleksiyonuyla ilgili olarak, “Bende yok yok” diyen Sabit Kasapoglu, “En degerli seylerimin iyi kötü hepsi burada. Asagida depolar, ardiyeler var. Oralarda da var, buraya sigmayan. Beysehir’in 6 veya 7 tane sokak çesmesi vardi eskiden, benim çocuklugumda. Bir tanesi bende muhafaza oluyor. Biraz kirigi dökügü var ama sakliyorum. Neden sakliyorum? Bu konuya gelince; benim için bunlara paha biçilmez. Baskalari için ne ifade eder, takdir onlarin. Kimseyi zorlayamam, burada kitaplar var, oyuncaklar var, hali üzerine yapilan bir Atatürk’ümüz var, ilk Atatürk, bir bende degil birçok yerde de vardir muhakkak ama bende de var. Bu malzemeler içinde tarihlerini tam bilemedigim burada saat, takvim, yuvarlak bakir kaplar var. Devrin aydinlatma aletleri, sefer taslari, çay semaveri var, yok yok diyebiliriz. Eski telefonlar var. Bizim evde kiymet verdigimiz hiçbir sey atilmaz, sakliyoruz, sadece çöpleri atiyoruz. Sakladiklarimizin hepsi de bizim için çok degerli seyler” seklinde konustu.

Kasapoglu, koleksiyon olarak biriktirip sakladigi malzemelerinin yer aldigi odanin herkesin görebilecegi bir alan olmadigini ama evine misafir olarak gelenlerden arzu edenler olursa kendilerine gösterdigini de vurgulayarak, “Meraklilari az çok bilirim gelenlerden, onlara az çok gösteririm. Arzu edene gösteririm ama arzu eden çok fazla degil. Benden sonraki neslime bir hatira olsun diye bunlari biriktiriyor ve sakliyorum. Ayrica, çocuklarimin yani sira esime ait özel hatiralarim da var bu odada” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile