Çocukların Kabusu 'Yaz İshali”

Çocukların Kabusu 'Yaz İshali”

Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı, yaz ishallerini önlemek için bol sıvı tüketilmesi gerektiğini söyledi.


Yazın gelmesiyle anne ve babaları korkutan problemlerin başında gelen ishal sorunu hakkında açıklama yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı, yaz ishallerini önlemek için bol sıvı tüketilmesi tavsiyesinde bulundu

Çocuklarda yaz döneminde yaz ishallerinin ön plana çıktığını dile getiren Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı, “Bu yaz ishallerinde de özellikle ishal ile birlikte kusma varsa, vücudun sıvı kaybetme riski daha çok yükseliyor. Dolayısıyla hastayı bazen serum takma veya hastaneye yatırma gibi tedbirlerimizi alıyoruz. Yaz ishallerini önlemek için bol sıvı tüketilmesini öneriyoruz ve birde el temizliği son derece önemli. Bol sıvı tüketirken yalnız gazlı içeceklerden biraz kaçınmamız gerekiyor. Gazlı içecekler çoğunlukla aşırı karbonhidrat içeriyor. Dolayısıyla bağırsak hareketlerini daha fazla artıyor ve sıvı kaybına daha fazla yol açıyor. Beraberinde çocuklarda tuz oranları çok yüksek olması gerekenden daha düşük dolayısıyla, özellikle yaz döneminde normal su, yoğurt, yoğurttan yapılmış hazırlanmış ayranlar ve kefir tüketimi çocuklar için çok ideal içeceklerdir” dedi.

Yaz ishallerinde çocuğun kusması veya ateşi yoksa evde tedavisinin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı, “Çocuğun kusması yoksa, ateşi yoksa, dışkısında kan yoksa evdeki diyet tedavisi ile bu rahatsızlığın önüne geçilebilir. Özellikle anne sütü alan bebeklerde zaten anne sütü koruyucu oluyor ama anne sütü almayan daha büyük çocuklarda hem ayran hem yoğurt tüketimi hem de su tüketimi ile beraber önüne geçmek mümkündür. Bu ishalli hastalıklarda eğer ishal yanı sıra ateş kusma varsa bunlar daha önemsenmesi gereken ishaller, bunun yanı sıra ishal sırasında çocuğun büyük abdestinde kan ya da sümüksü tarzında şeyler varsa onlar biraz daha bakteriyel mikrobik bir ishali düşündürüyor ve farklı tedaviler yapılması gerekebilir” diye konuştu.

Evde yapılacak tedavi hakkında anne ve babaları bilgilendiren Kalaycı, “Örneğin evdeki su, ayran, yoğurt, patates haşlaması, pirinç püresi, elma püresi, şeftali püresi gibi gıdalar çocuğa verilebilir. Artı normal yemeğini kesmemesi gerekiyor. Aşırı kızartma, yağlı, salçalı gıdaları o dönemde vermiyoruz. Dolayısıyla evdeki beslenmeyi kesmiyoruz ama karbonhidrat içeren gazlı içeceklerden uzak tutuyoruz. Buna rağmen devam ederse, kusma eklenirse anne ve babaların mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile