'Çocukların Tatil Sonrası Okula Başlama Sendromu Yaşaması Olağan'

Uzman klinik psikolog Şeyma Kama, çocukların sömestir tatili sonrası okula başlama sendromu yaşamasının çok olağan ve sık yaşanan bir durum olduğunu belirterek, velilere önerilerde bulundu.

Kama, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarıyıl tatilinin bitmesiyle bazı öğrencilerin okula uyum sorunu yaşadığını ancak bunun ailelerin çocuklarına yardımıyla çok kolay aşılabileceğini söyledi.

Birkaç basit temel davranış kuralıyla bu sendromun çok rahat aşılabileceğini vurgulayan Kama, şunları kaydetti:

'Genelde bu sendromu yaşayan çocukların aileleri, çocuklarını tekrar nasıl okula başlatacakları konusunda ve bu konuda ortaya çıkan problemleri çözme konusunda bilgi almak istiyor. Yarıyıl tatilinde rahat yaşamaya alışan, ödev yapmayan, kitap okumayan çocuklar okula geri dönmek istemiyor. Bunun en temel sebebi ailelerin çocuklarını tatilde her konuda serbest bırakması. İşte bu noktada asıl önemli olan, ailelerin tatil bittikten sonraki zamanda çocuğa karşı tavırları. Çocuğun zihninde okul istediği zaman gideceği istemediği zaman gitmeyeceği bir yer olarak yer edinmişse çocuk bu noktada tatil sonrası sendromu yaşayacaktır. Bu aşamada aileler çocuklarına karşı okulla ilgili olumlu geri bildirimlerde bulunmalı ve sınırları net çizmelidir. Bunun dışında aileler, çocuklarının akşam yatış saatlerine dikkat etmeli, çocuklarına biraz esnek davranmalı ve süre tanımalılar. Çocuklar zaten çocuk olduğu için her zaman sınırları aşmak isteyecektir fakat aileler sınırları net bir şekilde çizerse çocuk belirli bir süre adaptasyon sorunu yaşadıktan sonra tatil sonrası sendromunu çok kolay bir şekilde aşacaktır.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile