Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yayıncılık yaptığını ve 2007 yılında iflas ettiğini belirterek, ardından ailesinin geçimini sağlamak için arayış içine girdiğini anlattı.
Çocuklarına derslerine yardım ederken, ders notlarından esinlenerek eğitici oyunlar tasarlamaya başladığını anlatan Güneş, ilk başta "Cennet Bahçesi" isimli oyunu tasarladığını, sonra sırasıyla "Kızma Mübarek", Güzel Ahlak Yarışı" ve "One Minute" isimli oyunları geliştirdiğini belirtti.
"Tüm oyunları, televizyon, internet ve sosyal medya ile çok fazla zaman harcayan çocuklara, okumayı ve öğrenmeyi sevdirmek ayrıca ahlaklı ve kültürlü bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla geliştirdim" diyen Güneş, şunları söyledi:
"Çocuklar, televizyon ve sosyal medyaya çok fazla kendilerini kaptırdılar. Çocuklarımız psikolojik açıdan bağımlı hale geldi. Oyunların tamamı kültürümüze ve ahlakımıza yönelik, geliştirici, beyin jimnastiği yapmalarını sağlayan, matematik zekalarını geliştirmelerini sağlayan çalışmalardır. Tüm oyunların ciddi manada beğeni kitlesi var. Her yaş grubuna ayrı bir oyun çıkardığımız için tüm oyunlar farklı. Özellikle çocukluğunu özleyen anne ve babalar ile torunlarıyla beraber vakit geçirmek isteyen dede ve nineler için hazırlanmış güzel çalışmalar var. Oyunları tasarlarken eğitimcilerden de katkı aldım."
- Kötü alışkanlıklar için "One Minute"
Geliştirdiği oyunlarından "Kızma Mübarek"in, "Kızma Birader" isimli oyunun alternatifi olarak bilindiğine, "Cennet Bahçesi" isimli oyunun da "İslami Monopoli" olarak değerlendirildiğine dikkati çeken Güneş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Davos'ta söylediği "One Minute" sözünden ilham alarak "One Minute" isimli bir oyun tasarladığını kaydetti.
Güneş, tasarladığı oyunlarla ilgili şu bilgileri paylaştı:
"Cennet Bahçesi isimli oyun, çocuğun toplumda genel ahlak ve davranış kurallarına uyması ve bu kuralları öğrenerek faydalı bir birey olmasını sağlamak için hazırlandı. Oyunda iyi davranış, Esma-ül Hüsna, neşeli, sure, dua, soru-cevap ve kötü davranış kartları bulunuyor. 'Önce doğruyu bilmek gerekir' sloganıyla hazırladığım 'One Minute' oyunu da tarih, genel kültür, Türk-İslam alimleri, sosyal davranış, doğru karar verme, kötü alışkanlıkların zararları, arkadaş seçimine yönelik bilgilerle oynanıyor. Oyundaki soru kartlarıyla çocukları eğitiyoruz, bilgiler veriyoruz. Özellikle kötü alışkanlık ve uyuşturucu madde bağımlığına karşı ciddi uyarılar sağlama ve unutulmuş kültürlerimizi, bilim adamlarımızı, Türk-İslam dünyasındaki önemli insanlarımızı çocuklarımıza tanıtıyoruz. 'Kızma Mübarek' isimli oyun da 'Kızma Birader'in İslami versiyonu."
- Hem eğlendiriyor hem öğretiyor
Tüm oyunların içeriğinin farklı olduğunu ve ayrı yaş gruplarına hitap ettiğini dile getiren Güneş, oyunların en az iki, en fazla dört kişi arasında oynandığını söyledi.
Tüm oyunlarda, her oyuncunun kendisine ait piyonu olduğunu ve zar yerine "sayı döndürgeci" kullanıldığını ifade eden Güneş, şöyle konuştu:
"Cennet Bahçesi'nde, oyuncular, oyunda ilerleyebilmek için geldiği kutucuklardaki soruları cevaplamak zorundadır. 'şimdi Kuran okuma zamanı" kutucuğuna gelen çocuk, sure ve dua kartı çekerek, çektiği kartta yazan sure ve duayı okumaktadır. 'en güzel isimler O'nundur" kutucuğuna gelen çocuk, Esmaül Hüsna kartı çekerek, kartta yazan Allah'ın isimlerinden 5'ini okumak zorundadır. Yaptığı güzel davranışlarda puan kartlarını toplayan oyuncu, kötülüğü anlatan bir kutucuğa denk geldiğinde kazandığı puanları geri vermek zorundadır."
"Kızma Mübarek'' adlı strateji oyununda da, birçok güncel olayın da yer aldığını hatırlatan Güneş, ''Örneğin Başbakanımızın yeni evlenen çiftlere yaptığı 3 çocuk tavsiyesi ve genç nüfusun önemine vurgu yapılıyor. Oyunda, davranış kartlarından 'üç çocuk'u çeken oyuncu 250 puan kazanıyor. Oyunda, geçen yıl Gazze'ye insani yardım götürürken İsrail'in saldırısı sonucu şehit düşen 9 Türk de rahmetle anılıyor'' dedi.
Oyunların, çocukları islami açıdan doğru yapılması gereken davranışlara yönlendirmeyi ve kültürlü bireyler olarak yetişmelerini sağlamayı amaçladığını vurgulayan Güneş, "Örneği 'One Minute' isimli oyun da Kızılay'ın kan bağışı konusundaki duyarlılığı, AFAD'ın depremle ilgili uyarıları ve BİMER'in toplumsal bilinci arttırmaya yönelik çalışmalarıyla ilgili çocuklarımızı bilinçlendiriyor" dedi.
Çocuklarının Ders Notlarından Esinlenip Eğitici Oyunlar Tasarladı
Çocuklarının ders notlarından esinlenerek "Cennet Bahçesi", "Kızma Mübarek", "One Minute" ve "Güzel Ahlak Yarışı" adını verdiği eğitici ve eğlenceli oyunlar tasarlayan Adnan Ali Güneş'in, çocuklara okumayı ve öğrenmeyi sevdirmek, ayrıca ahlaklı ve kültürlü bireyler yetiştirmek için geliştirdiği oyunlar büyük ilgi görüyor.