Çocuklarınızla İletişim Kurun
Düzce Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Serhat Cora, sağlıklı iletişim kurulmadığı için ailelerin çocuklarındaki bağımlılığı fark etmesinin 2 yılı bulabildiğine işaret etti.
Cora Deniz Yıldızı Projesi kapsamında Düzce Belediyesi personeline madde bağımlılığı ile mücadele konusunda seminer verdi. Bağımlılığın bir kereden bir şey olmaz mantığıyla başladığın vurgulayan Cora, “Merakla başlayan bağımlılık süreci bir kereden bir şey olmaz mantığıyla sürüyor. Arkadaşlar bir kereden bir şey olur. Bağımlılık böyle başlar. Biz bağımlılığı durdurulabilen bir hastalık olarak görüyoruz. Çünkü tekrar başladığınızda aynı dozdan başlıyorsunuz” dedi.
Bağımlılığı durdurulabilen bir rahatsızlık olarak nitelendiren Cora, madde kullanımına ara verilirse bile bağımlılık olgusunun yok olmadığını, kullanımla birlikte bir kaç hafta içerisinde tekrar ortaya çıkacağını söyledi.
Cora, “Madde arama davranışının yoğunluğu, madde kullanma sıklığının artması, madde etkisine tolerans gelişmesi, yoksunluk belirtilerinin varlığı, bu belirtilerin madde kullanımıyla yatışması veya giderilmesi, zihinsel olarak madde kullanımına dair uğraşların artması davranışları buna göre şekillenmesi bağımlılık sürecinin başladığına işaret eder. Örneğin bir ziyarete gideceğinizde eğer bağımlıysanız önce nerede sigara içebilirim sorusu aklınıza gelir. Süreç oluştuktan sonra madde kullanımına ara verilirse bile bağımlılık olgusu yok olmaz. Kullanımla birlikte bir kaç hafta içerisinde tekrar ortaya çıkar” diye konuştu
Maddeyi temin etmek ne kadar kolaysa kullanımının da o kadar çabuk yaygınlaştığını dile getiren Cora şöyle devam etti: “Kullanılan maddenin etkileme süreci ve etki şiddeti bağımlılık süresini belirler. Etkin maddeler daha kısa sürede ve daha etkili şekilde bağımlılık yapar. Maddeye ulaşmak ve temin etmek kolaysa maddenin kullanımı yaygınlaşır. Sigara buna çok bariz bir örnek. Bugün kanunlar yasalar olsa bile marketlerde 18 yaşından küçük çocuklara sigara satışı yapılabiliyor.”
Bağımlılığı önleme, fark etme ve durdurma noktasında ailelere önemli görevler düştüğünü belirten Cora, “Akran grubu ve Aile sosyal öğrenmenin en temel iki ortamıdır. Aileler çocuklarıyla sosyal bağ kurmalı. İşten eve geldiğimizde yemeğimizi yedikten sonra ne yapıyoruz? Televizyonun başına geçiyoruz. Birbirimizle iletişim kurmuyoruz. Ne yazık ki aileler sağlıklı iletişim kurmadıkları için çocuklarının bağımlı olduğunun 2 yıl sonra farkına varabiliyorlar. Bu nedenle çocuklarımızla sohbet edelim. Cebine harçlık koymakla, cep telefonu almakla aile olunmaz. Çocuklarımızı takip etmeliyiz” dedi.
Seminer soru cevap bölümü ile sona erdi.