HASAN TASCAN - Trabzon'un Yomra ilçesindeki Çamliyurt Ilkokulu ögrencileri, "Çocuklugum Çocuklugun Olsun" adli eTwinning projesi kapsaminda ebeveynleriyle oyun arkadasi oldu.
Birçok ülkeden ögretmenler ve egitimcilerin bulustugu eTwinning platformunda Trabzon, Giresun, Kars, Sakarya ve Samsun'dan 10, Azerbaycan'dan 2, Italya ve Romanya'dan birer ögretmen bir araya geldi.
Ögretmenler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini dolayisiyla uzaktan egitim alan ögrencilerin evde geçirdikleri zamani en iyi sekilde degerlendirmeleri ve aile bireyleriyle baglarinin güçlenmesi amaciyla Aralik 2020'de "Çocuklugum Çocuklugun Olsun Projesi"ni hayata geçirdi.
Trabzon'daki Çamliyurt Ilkokulu ögretmenleri Özge Öztürk, Özlem Eksik ve Yasemin Topsakal da proje kapsaminda görüstükleri velilerden çocukluklarinda oynadiklari geleneksel oyunlari çocuklariyla birlikte oynamalarini ve bu anlari görüntülemelerini talep etti.
Velilerden gelen oyun görüntülerini eTwinning platformunda paylasan ve ögrencilerle WEB 2.0 araçlariyla çevrim içi oyunlar oynayan ögretmenler, kademeli normallesmeyle okullarina dönen ögrencilerinden, büyüklerinden ögrendikleri oyunlari arkadaslarina anlatmalarini ve birlikte oynamalarini istedi.
Egitim-ögretim yili sonuna kadar devam eden proje kapsaminda ögrenciler, yüz yüze egitim olan bazi günlerde arkadaslariyla oyunlari oynadi.
Proje yürütücülerinden Çamliyurt Ilkokulu ana sinifi ögretmeni Yasemin Topsakal, AA muhabirine, "Çocuklugum Çocuklugun Olsun" adli eTwinning projesiyle geleneksel çocuk oyunlarini ortaya çikarmak ve kusaklar arasinda aktarmayi hedeflediklerini söyledi.
Velilerle iletisime geçerek onlari da projeye dahil ettiklerini anlatan Topsakal, "Çocuklarimiz anne babalariyla oyunlar oynadilar. Ebeveynlerle çocuklar arasinda bir köprü kurulmus oldu. Ardindan bir kusak daha geriye giderek ise babaanne, anneanne ve dedeleri de kattik. Çocuklar ebeveynleriyle oyun oynadiktan sonra onlarla arasindaki bag güçlendi." dedi.
Sinif ögretmeni Özlem Eksik ise projeyle ögrencilerin ekran bagimliligi tehlikesiyle karsi karsiya kalmalarinin önüne geçmek, çocuklarla aileleri arasindaki iletisimi güçlendirmek istediklerini vurguladi.
Ögretmenlerin farkli sehirlerde ayni projeyi yürüttüklerini ve degisik geleneksel oyunlarin ortaya çiktigini aktaran Eksik, "Çocuklarimizin ebeveynleri ile iletisimini güçlendirdik. Onlar arasinda bir köprü olusturduk." diye konustu.
Çamliyurt Ilkokulu Müdürü Ali Bayraktar da koronavirüs salgini dolayisiyla ögretmenlerin, ögrencilerin okuldan kopmamalari için bu projeyi hayata geçirdigini belirterek, emegi geçen ögretmenlere tesekkür etti.
Bayraktar, "Ögretmenlerimiz bu proje vasitasiyla birebir ailelerle iletisim kurdu. Aileler çocuklariyla oyun oynadi. Bu, ayni zamanda çocuklarla aileler arasinda iletisimin gelismesine de vesile oldu." ifadesini kullandi.
- "Çocuklugumuzda oynadigimiz oyunlari çocuklarimiza ögrettik"
Evde kizlariyla oyun oynayan Ayse Can, salgin döneminde evde kalan çocuklariyla canli ders disinda proje sayesinde güzel vakit geçirdiklerini belirterek, "Çocuklarimizla evde güzel vakit geçirdik. Bu sekilde güzelce kaynastik. Isimizin gücümüzün arasinda çocuklara da vakit ayirdik. Çocuklugumuzda oynadigimiz oyunlari çocuklarimiza ögrettik." dedi.
Ögrencilerden Azra Can da evde annesiyle oynadigi oyunlari okulda ise arkadaslariyla birlikte oynadigini söyledi.
Ögrencilerden Funda Sahin'in birlikte "bes tas" oynadigi babasi Veysel Sahin de salgin nedeniyle sokaga çikma kisitlamalarinda evde çocuklariyla bes tas ve diger oyunlari oynadigini belirterek, çocuklarin çok mutlu oldugunu kaydetti.
'Çocuklugum Çocuklugun Olsun Projesi' Ile Ebeveynler Çocuklarin Oyun Arkadasi Oldu
Trabzon'un Yomra ilçesindeki Çamliyurt Ilkokulu ögretmenleri, eTwinning projesi kapsaminda ebeveynler ile çocuklarin geleneksel oyunlari birlikte oynamasini saglayarak aile içi kaynasmaya katki sagladi Evde kizlariyla oyun oynayan Ayse Can: 'Çocuklarimizla evde güzel vakit geçirdik. Bu sekilde güzelce kaynastik. Isimizin gücümüzün arasinda çocuklara da vakit ayirdik. Çocuklugumuzda oynadigimiz oyunlari çocuklarimiza ögrettik'