Kastamonu Üniversitesi Bankacilik ve Sigortacilik Bölümünden mezun olan Ceylan Çalikbas, babasinin yaninda 2 yildir insaat isiyle ugrasiyor. Insaatçiliga çocuklugundan beri merakli olan Çalikbas, babasinin ve çevresinin baskisiyla uzun yillardir bu meslegi yapamadi. Mezun olduktan sonra farkli islerde çalisan Çalikbas, çocukluk hayalini gerçeklestirmek için ikna ettigi babasinin yaninda insaatçiliga basladi.
Baslangiçta babasinin atölyesinde makineleri kullanarak tecrübe kazanan Çalikbas, ardindan boya ve tadilat islerine yöneldi. Tas duvar, duvar derzi, kirim islemi, harç ve ahsap islemeleri yapmayi ögrenen genç kadin hem hayalini gerçeklestirmenin gururunu yasarken hem de babasindan sonra meslegi sürdürmeyi hedefliyor.
Ihlas Haber Ajansi muhabirine konusan Ceylan Çalikbas, babasinin ve çevrenin baskisiyla meslekten uzak durmak zorunda kaldigini ifade ederek, "Bizim yapimizdan ve toplum yapisindan kaynakli. Biraz babamin ve çevrenin baskisiyla uzak kaldim. ’Elalem ne der? Erkek isidir. Kadin bu isten ne anlar’ tabiriyle uzak kalmak zorunda kaldim" dedi.
Yaklasik iki yildir insaat sektöründe oldugunu belirten Çalikbas, "Bu sektöre baslangicim aslinda bizim atölyemiz oldu. Oraya kaçak giriyordum. Babamdan, abimden gördügüm sekilde makineleri kullanmaya basladim. Devirli makineler tehlikeli oldugu için yaralanma riski nedeniyle çalismami istemediler. Sonrasinda babamla konusarak dükkana girme noktasinda anlastik ve ise basladim" diye konustu.
“Kendimi insaat alaninda buldum”
Babasinin iste süreklilik saglayamayacagini düsündügünü aktaran Çalikbas, "Bir iki ay getir götür isleri yaptim. Yerleri süpür derken bu sekilde devam ettik bir dönem. Sonrasinda bakti benim de istegim var. Biraz ona da yarenlik hissettim. Boya isi yapmak için ben insaata girdim. Yani bu görmüs oldugum ahsaplarin boyama islerini yapiyordum. Tadilat islerini basladim. Sonrasinda tamamiyla kendimi insaat alaninda buldum" seklinde konustu.
“Kadinlarin yapabilecegi zor mesleklerden biri ama imkansiz degil”
Insaat isinde çalisanlarin ve babasinin kendisine büyük destek verdigini söyleyen Çalikbas, "Harç karmayi ögrendim. Harç tasiyorsun. Gerçekten kadinin yapabilecegi aslinda biraz zor mesleklerden bir tanesi. Bunu kabul ediyorum ama imkansiz degil. Gerçekten kadinlar istedigi sürece her sekilde her yerde çalisabileceklerini kabul ediyorum ve ben bunun en büyük ispatiyün diyebilirim" dedi.
Tas duvar, duvar derzi, kirim islemi, harç ve ahsap islemlerini yapabildigini kaydeden Çalikbas, babasindan sonra da bu meslegi sürdürmeyi hedefledigini dile getirdi.
Çocukluk Hayalini Gerçeklestiren Genç Kadin Babasinin Meslegini Sürdürmek Istiyor
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yasayan Ceylan Çalikbas, çocuklugundan beri merak ettigi insaat isini 2 yildir babasinin yaninda sürdürmenin gururunu yasiyor. Genç kadin, Yörük Köyü’ndeki tarihi konaklarin restorasyonuna da katki sagliyor.