Cografi Isaret Tescilli Maras Biberinde Hasat Zamani

Kentte bu yil 12 bin dekar alandan elde edilecek ürünle yaklasik 30 bin ton toz ve pul biber rekoltesi bekleniyor Türkoglu Ziraat Odasi Baskani Mehmet Karaca: 'Biberimiz gerek kalite gerekse tat bakimindan en ön sirada yer alir. Biber her yerde yetisiyor ama buradaki kalite ve tat oranini yakalamak zor'

TUNAHAN AKGÜN - Dondurmasi, tarhanasi ve birbirinden lezzetli yemekleriyle bilinen Kahramanmaras'in cografi isaret belgeli Maras biberinde hasat basladi.

Aromasi ve aciligini ilin verimli topraklarindan alan, kentin adiyla anilan biber, genellikle Türkoglu, Pazarcik ve Dulkadiroglu ilçelerinin verimli ovalarinda yetistiriliyor.

Sabahin ilk isiklariyla mevsimlik isçiler tarafindan toplanan biber, çöp çikarma ve kurutma islemlerinin ardindan sofralarda yerini aliyor.

Pul ve toz olarak tüketilen tescilli Maras biberi, salça, yemek ve kebaplarin vazgeçilmez baharatlari arasinda bulunuyor.

Tarim ve Orman Il Müdürlügünden alinan bilgiye göre, ilde bu yil 12 bin dekar alandan elde edilecek ürünle yaklasik 30 bin ton toz ve pul biber rekoltesi bekleniyor.

- "Biberimiz kalite ve tat bakimindan en ön sirada yer alir"

Türkoglu Ziraat Odasi Baskani Mehmet Karaca, AA muhabirine, Kahramanmaras denilince ilk akla gelen ürünlerden birinin dondurma, digerinin ise Maras biberi oldugunu söyledi.

Il genelinde biberin hasadinin basladigini belirten Karaca, verimli bir dönem geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Karaca, kentin kaliteli biberiyle ön plana çiktigini dile getirerek, "Türkoglu ve Pazarcik ovalarinda birinci sinif biber yetisir. Biberimiz gerek kalite gerekse tat bakimindan en ön sirada yer alir. Biber her yerde yetisiyor ama buradaki kalite ve tat oranini yakalamak zor. Biberimiz genellikle sofra, yemek, sos, salça ve boya sanayisinde kullaniliyor. Maras biberinin girmedigi yer yok, hemen hemen her alanda kullaniliyor." diye konustu.

Biberin kilosunun yas olarak 2-3 lira arasinda satildigini anlatan Karaca, maliyetin yüksek oldugunu, hak ettigi degeri bulamadigindan da ekim alaninda daralma yasandigini kaydetti.

Karaca, biber üretiminin daha da yayginlastirilmasi adina sik sik çiftçilerle bir araya gelerek çalismalar yaptiklarini aktardi.

Üreticilerden Mithat Kaçar da 6 yildir biber ekimi yaptigini, iklimsel sartlar nedeniyle bu yilki verimin biraz düsük oldugunu ifade etti.

Biberin mutfaklara lezzet kattigini vurgulayan Kaçar, "Maras biberi tüm yemeklerde kullaniliyor, biberimizin girmedigi yer yok." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile