Cografi Isaretli 'Çiçek Bamyasi' Artik Erken Kurutulacak

Cografi Isaretli 'Çiçek Bamyasi' Artik Erken Kurutulacak

Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi(OKA) tarafindan Amasya’nin Tasova ilçesinde "Altin Bamya Kurutma ve Paketleme Tesisi" açildi.

Tasova Hünerli Eller Kadin Kooperatifi tarafindan isletilecek olan “Tasova Altin Bamyasinin Katma Degerinin Arttirilmasi Projesi” ile Tasova genelinde 2 bin 800 dekar alanda ekimi yapilan çiçek bamyasindan elde edilen katma degerin artirilmasi, kadinlarin güçlendirilmesi amaciyla belediye hizmet binasi arkasi üretim atölyesine dönüstürüldü. Kurutma firini, dondurarak kurutma makinesi gibi ekipman yatirimlari gerçeklestirilerek çiçek bamyasinin yani sira meyve ve sebzelerinde kurutulmasi üretim süreci güçlendirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonunda faaliyet gösteren ve merkezi Samsun’da bulunan OKA’nin destekleriyle 4,2 milyon TL bütçeli proje ile olusturulan modern altyapi, cografi isaretli çiçek bamyasinin yerel ekonomiye katkisinin artirilmasini da saglayacak. Böylelikle OKA’nin bölgede gastronomi alaninda yürüttügü çalismalara, Tasova Hünerli Eller Kadin Kooperatifinin de dâhil edilmesi ve çiçek bamyasinin daha etkili tanitilmasi hedefleniyor.

Amasya’da da toplam bütçesi 13,8 milyon TL olan 5 proje desteklenmeye hak kazandi. 2 proje tamamlanmis olup 3 tanesinin uygulama süreci devam ediyor. 2024 yili SOGEP kapsaminda Amasya’da 12 basvuru alinmis olup 3 tanesi Aricilik, Sanayi ve Turizm alanlarinda Tasova’dan sunuldu.

Hünerli Eller Kadin Kooperatifi Kurucu Üyesi Özlem Genç, "Projemizin esas amaci Tasova’nin katma degeri olan bamyanin daha az isçilikle kurutulmasi ve piyasaya sunumu. Altin Bamya Kurutma Tesisimizde bir adet bamya kurutmak için makinemiz mevcut. Bir adet de yeni gelistirilmis teknoloji olan dondurarak kurutma makinesi mevcut. Biz yalnizca bamyanin yenen meyve kismini degil, çiçek kismini da kullanmayi planliyoruz bu süreçte. Bamya çiçeginden çay yapacagiz ayni zamanda. Proje maliyetimizde yaklasik 4 milyon TL" dedi.

Açilis Törenine Tasova Kaymakami Efe Kiliç, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, Tasova Hünerli Eller Kadin Kooperatifi personelleri ve davetliler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile