Cografi Isaretli 'Geyve Ayvasi'nin Hasadi Basladi

Sakarya'nin Geyve ilçesinde bu yil 13 bin dekar alanda üretilen ayvadan 100 bin ton rekolte bekleniyor Üretici Engin Eren: 'Çiftçilerimiz ihracat ve iç piyasaya ürünlerini sürmek için elinde geleni yapiyorlar. Bölgemizde 80 ila 100 bin ton arasinda bir üretim söz konusu. Bu üretim Türkiye'de herhangi bir bölgede degil, sadece burada'

ÖMER FARUK CEBECI - Sakarya'nin Geyve ilçesinde 13 bin dekar alanda üretilen ve lezzetiyle ünlenen "Geyve ayvasi", 100 bin ton olarak beklenen rekoltesiyle üreticinin yüzünü güldürüyor.

Ilçenin en önemli tarimsal üretim kalemi olan ayva, agaçlardan titizlikle toplanarak bahçede kalitesine göre ayrildiktan sonra iç piyasa ve ihracat için paketleniyor.

Geçen yil haziran ayinda cografi isarete kavusan ve "sari elmas" olarak da tabir edilen Geyve ayvasi, Rusya basta olmak üzere Almanya, Romanya, Hollanda, Gürcistan ve Irak gibi ülkelere ihraç ediliyor. Bu yil yaklasik 13 bin dekar alanda üretilen ayvadan 100 bin ton rekolte bekleniyor.

Geyve ayvasi, sulu ve sert meyve yapisi, tadindaki seker, asit oranindaki denge dolayisiyla çok tercih ediliyor.

Türkiye'deki ayva üretiminin yüzde 60'ini karsilayan ve agaç basina 100 kilogram ürün elde edilen ilçede, hasat bir ay boyunca devam edecek.

- "Topragimiz, havamiz, suyumuz ayvaya oldukça müsait"

Geyve Belediye Baskani Murat Kaya, AA muhabirine, ilçeyle özdeslesen ayvada bu yil rekoltenin daha yüksek beklendigini kaydetti.

Atil alanlarin da tarima kazandirilmasiyla her geçen yil ayva dikim alanlarinin genisletildigine isaret eden Kaya, "Topragimiz, havamiz, suyumuz ayvaya oldukça müsait oldugundan neredeyse bahçelerimizin yaridan fazlasi ayva bahçesi haline gelmeye basladi. Bu da her geçen gün rekoltenin artmasini sagliyor." dedi.

Kaya, ayvanin sadece elle toplanabildigini dile getirerek, meyvenin dalindan koparilmasinin ardindan bahçede isçiler tarafindan kalitesine göre ayrilip kasalara yerlestirildigini, buradan da soguk hava depolarina kaldirilip belli bir süre muhafaza edildikten sonra pazara sunulacagini anlatti.

- "Ayva hiçbir sekilde bos sezon geçirmiyor"

Dogantepe Mahallesi mevkisindeki bahçede isçilerle hasat yapan üretici Engin Eren (45) de cografi isaretli ayvanin ilçedeki dogal mikroklima alani sayesinde en üst kalitede yetistigini kaydetti.

Eren, çiftçilerin iç ve dis piyasaya ürünlerini sürmek için elinde geleni yaptigini vurgulayarak, "Bölgemizde 80 ila 100 bin ton arasinda bir üretim söz konusu. Bu üretim Türkiye'de herhangi bir bölgede degil, sadece burada." dedi.

Ayvanin raf ömrünün uzun olduguna, seftali ya da elma gibi hassas bir meyve olmadigina isaret ederek, "Ayvada diger meyvelerde olmayan bir özellik var. Ayvada ikinci çiçek açma dönemi var. Dondan ayazdan etkilense bile üçüncü çiçek açabiliyor. Ayva hiçbir sekilde bos sezon geçirmiyor. Seftalide elmada bos bir yil geçebilir. Ayvada böyle bir sikinti yok. 2-3 sefer çiçek açabiliyor. Ilk çiçek yansa bile ikinci ve üçüncü çiçek arkasindan gelerek agaçtaki rekolteyi doldurabiliyor." sözlerine yer verdi.

Engin Eren, titizlikle toplanilmasi gereken ayvanin çok uzun mesafelere gönderilebildigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile