Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Urfa Kalesi'ndeki bir surda, 19 Nisan'da yaklaşık 10 metre genişliğinde, 15 metre yüksekliğinde çökme meydana geldiğini hatırlattı.
Olayın ardından Vali Celalettin Güvenç'in talimatıyla kriz masası oluşturulduğunu ve gerekli tedbirlerin alındığını aktaran Ercan, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu bir komisyonun kalede inceleme yaptığını ifade etti.
Bu kapsamda öncelikle burç olarak tanımlanan surun arkasında kalan toprağın arkeolojik kazı niteliğinde boşaltılmasına karar verildiğini anlatan Ercan, durum değerlendirmesi yapılarak restorasyonun başlatılacağını söyledi.
Müze Müdürlüğünce toprağın boşaltılması için 30 kişilik ekiple arkeolojik kazı başlatıldığını ifade eden Ercan, kalede sürdürülen fizibilite çalışması tamamlandıktan sonra riskli görülen kısımlarda da gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.
-Yeni buluntular çıkabilir-
Çalışmaları hızlı bir şekilde tamamladıktan sonra kaleyi turizm sezonunda ziyaretçilere açmayı planladıklarını bildiren Ercan, şunları kaydetti:
"Surun arkasındaki kale toprağı, höyük toprağı olduğu için çeşitli katmanlardan oluşuyor. Bizimki çok geniş kapsamlı arkeolojik kazı niteliğinde değil elbette ama burç bölümü önemli bir bölüm. Kazıyı bilimsel statüde yürüteceğiz, çıkan buluntular da çıktığı yere göre nitelendirilecek. Burç boşaldığında en azından burcun mimarisiyle ilgili ciddi bir bilgi sahibi olacağız diye ümit ediyorum. Bunun yanında elbette küçük buluntular da çıkmasını umuyoruz."
Muhabir: Eşber Ayaydın / Rauf Maltaş / Ömer Fansa
Yayıncı: İsa Sansar
Çöken Surun Arkasındaki Toprağın Boşaltılması İçin Arkeolojik Kazı Başlatıldı
Tarihi Urfa Kalesi'nde çöken surun arkasındaki toprağın boşaltılması için arkeolojik kazı başlatıldı.