Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa, Kartepe'de Anlatıldı

Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa, Kartepe'de Anlatıldı

i Seferiye Kumandanı Fahreddin Paşa anısına düzenlenen “Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa” paneli büyük ilgi gördü.

Kartepe Belediyesi, tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Osmanlı İmpatorluğu’nun en büyük kahraman komutanlarından biri olan ve Çöl Kaplan’ı olarak bilinen Hicaz Kuvve-i Seferiye Kumandanı Fahreddin Paşa’yı konu alan panel, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde tarih severlerle buluştu. Moderatörlüğü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürü Tarihçi Volkan Şenel’in yaptığı panelde konuşmacı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Ayasofya Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Alkan katıldı.

Panel öncesinde Hicaz Kuvve-i Seferiye Kumandanı Fahreddin Paşa’nın hayatını anlatan ve Türkiye’deki birçok önemli arşivden derlenen fotoğraf ve belgenin yer aldığı “Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa Sergisi”nin açılışı yapıldı. Başkan Üzülmez tarafından açılışı yapılan sergi, şuana kadar Türkiye’de düzenlemiş olan en büyük fotoğraf sergilerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Panele ev sahibi olarak söz alan Üzülmez, “Tarihimizin her döneminde kahramanlarımız vardır. Yazdıkları destanlar geleceğimize ışık tutmaktadır. Bizlerde ecdadımızın tarihini anlatmakta elimizden geldiğince gayret göstermekteyiz. Bizim yaş gurubu şansızdır. Bizim talebelik döneminde doğruların yanlış, yanlışların doğru olarak anlatıldığı bir dönem geçirdik” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed Al Nahyan’ın Fahrettin Paşa hakkındaki sözlerini anımsatan Başkan Üzülmez, “Haddini aşan demeçleri ve ifadeleri sonrasında Müslüman coğrafyasında infial uyandırmıştır. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, sorumluluk makamında bulunan en üst makamdan verilmesi gereken cevaplar arşivlerle tarihi belgelerle ve tarihe geçecek sözlerle tokat gibi yüzlerine vurulmuştur. Kartepe Belediyesi olarak tarihe ışık tutmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Panelde konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Alkan, “Son dönemlerde tarihe olan ilgi bizleri sevindirmektedir. Son bir iki yıldır Fahreddin Paşa hakkında konuşuyoruz. Onun öncesinde gündeme gelmiyordu. Türkiye’nin kurulmasında ciddi katkıları olan isimler ciddi olarak konuşuluyor. Gençlerimize model olarak ortaya isimler çıkmaktadır. Bugün tarihimizin kahramanların canlandırıldığı diziler ve filmler yapılmaktadır. İçimizde ki İrlandalılar sözünü çok tutarım. Fahreddin Paşa konusu konuşulurken maalesef içimizden çıkan tarihçiler destanları küçük göstermeye çalıştılar” şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ayasofya Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı ise, “Vahabi isyanı olduğu zaman Mescid-i Nebevi başta olmak üzere birçok Osmanlı eseri zarar görmüştür. Birçok eser düşmanlık ve dinimize uymadığı gerekçesi ile yıkmışlardır. Sultan Abdülhamid tahta çıkması sonrasında birçok eseri geri kazandırmış. Bunula birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nun her yerinde fotoğraf çektirerek belgelemiştir. Hicaz demiryolu tamamlanmış olsaydı İngilizler bu kadar etkin olmazlardı. Yavuz Sultan Selim döneminde Kutsal Emanetler İstanbul’a getirildi.

Medine’den gelen emanetler komisyon ile kayıt altına alınıyor. Fahreddin Paşa tarafından 745 eser İstanbul’a gönderilmiştir. Gönderilmeyen bir çok eser talan edilmiştir” açıklamasında bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile