Çöl Tozlari Nedeniyle Yasanacak Olumsuzluklara Dikkat Edilmeli

Çöl Tozlari Nedeniyle Yasanacak Olumsuzluklara Dikkat Edilmeli

Meteoroloji Uzman Fevzi Burak Tekin, Afrika’nin kuzeyi ile Suriye üzerinden gelecek çöl tozlari nedeniyle hava kalitesinde düsme ve görüs mesafesinde azalma beklendigini belirterek, vatandaslari uyardi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Meteoroloji Genel Müdürlügü’nde görev yapan Hava Tahmin Uzmani Fevzi Burak Tekin, Türkiye’nin önümüzdeki cuma günü ve cumartesi günü Afrika’nin kuzeyi ile Suriye üzerinden gelecek çöl tozlarinin etkisi altinda kalacagina dikkati çekti. Tekin, “Pazar günü sabah saatlerine kadar ülkemizde etkili olmaya devam edecek. Özellikle cuma günü Marmara, Akdeniz, Iç Anadolu’nun batisi ile Güneydogu Anadolu’da görülecek. Cumartesi günü ise Dogu Akdeniz, Iç Anadolu, Karadeniz, Dogu ve Güneydogu Anadolu’da toz tasinimi kendini gösterecek” ifadesini kullandi.

Çöl tozlarinin özellikle Dogu Akdeniz ve Güneydogu Anadolu’da kuvvetli olacagini söyleyen Tekin, hava kalitesinde düsme, görüs mesafesinde azalma gibi olumsuzluklara karsi vatandaslari da uyardi.

Türkiye yeni yagisli sistemin içine girecek

Önümüzdeki cuma günü ile hafta sonunda Orta Akdeniz’den Türkiye’ye yeni yagisli sistemin gelecegini vurgulayan Tekin, sunlari kaydetti:

“Bu yagisli sistem cuma günü Marmara, Ege, Bati Akdeniz, Iç Anadolu’nun kuzeybatisi, Bati Karadeniz ile Dogu Karadeniz ve Güneydogu Anadolu’nun kuzeydogusunda kendini gösterecek. Cumartesi günü ise İçel disinda tüm yurtta yagis bekliyoruz. Pazar günü ise ülkemizin kuzey kisimlari disinda diger yerlerinde saganak ve yer yer gök gürültülü saganak yagislari görecegiz. Özellikle cumartesi günü yagislarin Marmara’nin dogusu, Iç Ege, Bati Akdeniz’in iç kesimleri, Iç Anadolu’nun kuzeybatisi, Bati ve Orta Karadeniz ile Dogu Anadolu’nun kuzeyinde kuvvetli olmasini tahmin etmekteyiz. Kuvvetli yagislarin sebep olabilecegi ani sel, su baskini, yildirim, yagis aninda kuvvetli rüzgar, yerel dolu yagisi gibi olumsuzluklara karsi vatandaslarimizi uyarmak isteriz.”

Yurdun Ege ve iç bati bölgelerinde siddetli firtina bekleniyor

Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni yagisli sistem ile yurdun bati kesimlerinde siddetli firtina beklendigi uyarisinda bulunan Tekin, “Cuma günü Marmara ve Kuzey Ege kiyilarinda kuzeyli yönlerden, Bati Akdeniz ile Iç Anadolu’nun güneybatisinda güneyli yönlerden kuvvetli, yer yer firtina seklinde esecek. Saatte zamanla hizimiz 80 kilometre saate çikabilir. Firtinaya karsi vatandaslarimizin tedbirli olmalarini istemekteyiz” diye konustu.



Denizlerdeki firtinaya karsi tedbirli olunmali

Tekin, denizlerde de firtinaya karsi uyarida bulunarak, “Bu yeni gelen sistemle birlikte denizlerimizde de firtina söz konusu. Özellikle cuma ve cumartesi günü Bati Karadeniz, Marmara, Ege ve Bati Akdeniz’de firtina seklinde esecek. Firtinaya karsi da denizcilerimizin tedbirli olmalarini istiyoruz” ifadesini kullandi.

Ankara, Istanbul ve Izmir’de hava durumu nasil olacak

Hava Tahmin Uzmani Tekin, önümüzdeki üç gün boyunca Ankara’da yagis beklendigini belirterek, “Saganak ve yer yer gök gürültülü saganak yagis etkili olacak. Hava sicakligina bakildiginda cuma günü 25, cumartesi 21, pazar günü ise 16 dereceye kadar düsecek” dedi.

Istanbul’da önümüzdeki iki gün boyunca kuzey kesimlerde firtina ile birlikte yagis görülecegini dile getiren Tekin, “Özellikle cumartesi günü Istanbul’da yagisin kuvvetli olmasini tahmin etmekteyiz. Pazar günü ise Istanbul’da yagis ara verecek. Hava sicakligi cuma günü 20, cumartesi 17, pazar ise 21 derece olacak” diye konustu.

Tekin, Izmir’e iliskin ise, “Önümüzdeki iki gün boyunca saganak ve yer yer gök gürültülü saganak yagisi görecegiz. Kuzeyli yönlerden rüzgar Izmir’de de firtina seklinde esecek. Pazar günü ise Izmir’de yagis ara verecek. Izmir’de hava sicakligi cuma günü 25, cumartesi 23, pazar günü ise 26 derece olacak” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile