Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Türkiye'de çölleşme riski haritasına göre yüzde 25'inin yüksek, yüzde 54'ünün orta, yüzde 13'ünün de düşük risk grubunda yer aldığını söyledi.
Avcı, TBMM Çölleşmeyle Mücadele Çalışma Grubu üyelerine çölleşme alanındaki çalışmalar hakkında sunum yaptı. Avcı, çölleşmenin toprağın, arazinin ekosistemin bozulması ve verimliliğin azalması anlamına geldiğini belirtti.
Dünyada 4 milyar hektardan fazla alanda çölleşme riski bulunduğuna işaret eden Avcı, 'Çölleşme riski 100'den fazla ülkede yaşayan bir milyar nüfusu doğrudan tehdit etmektedir. Savaşlardan sonra en büyük göç, çölleşme ve kuraklıktan kaynaklanmaktadır. Türkiye'de çölleşme riski haritasına göre yüzde 25'i yüksek, yüzde 54'ü orta, yüzde 13'ü düşük risk grubundadır.' diye konuştu.
Ülke olarak çölleşme konusunda uluslararası alanda faaliyet gösterdiklerini dile getiren Avcı, 54 Afrika ülkesinden 46'sına çölleşme alanında eğitim verdiklerini belirtti.
Türkiye'nin Çölleşme ile Mücadele Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin Kuzey Akdeniz Bölgesi'ndeki 12 ülke arasında yer aldığını anlatan Avcı, ülkeler arasında da işbirliği çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Avcı, Türkiye'de her geçen yıl orman alanlarının artırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını bildirdi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan da Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı Parlamenterler Forumu Başkanlığının çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Toplantıya AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, AK Parti Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ile CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız katıldı.
Çölleşmeyle Çalışma Grubu Toplantısı
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Avcı: 'Türkiye'de çölleşme riski haritasına göre yüzde 25'i yüksek, yüzde 54'ü orta, yüzde 13'ü düşük risk grubundadır'.