Çölyak Hastalari En Çok Problemi Sosyallesme Alaninda Yasiyor

Çölyak Hastalari En Çok Problemi Sosyallesme Alaninda Yasiyor

Erzurum Çölyak Yasam Dernegi Baskani Atike Buliç, gönül rahatligiyla herkes gibi yemek yiyebilecekleri mekanlara ihtiyaç duyduklarini söyledi.

Atike Buliç, dernek olarak amaçlarinin sehirde çölyak hastaligina dikkat çekmek, toplumu bilinçlendirmek, kamuoyu olusturmak ve çölyak hastalarina destek olmak oldugunu belirterek, “Bu alanda arastirmalar yapmak ve belirli araliklarla üyelerimizle toplantilar düzenleyerek özellikle yeni tani alan hastalara destek olup bilgilendirmek. Öncelikle yapmak istedigimiz çalismalarin basinda alaninda uzman doktorlardan yardim alarak konferanslar düzenlemek. Sehrimizde en büyük eksikligimiz olan üretici ve ithalatçi firmalarin tesvik edilmesi ve isbirligi ile bu eksiklikleri gidermek baslica amacimiz. Erzurum Çölyak Yasam Dernegi ve Erzurum Büyüksehir Belediyesi ile birlikte glütensiz ürünlerin üretimi ve bunlara ulasimda ortak isbirligi içerisinde projeler planliyoruz. Bu alanda sosyal devlet anlayisin geregince belediyemizin imkanlari çerçevesinde Sayin Belediye Baskanimiz Mehmet Sekmen bizlere destegi ile çalismalar yapacagiz. Bu konuda diger ilçe belediyelerimizin de desteklerini bekliyoruz” diye konustu.

Çölyak hastalarinin en çok problemi sosyallesme alaninda yasadigini anlatan Erzurum Çölyak Yasam Dernegi Baskani Atike Buliç, “Bir çölyak hastasi disarida yemek yiyemiyor arkadaslariyla ailesiyle birlikte vakit geçiremiyor. Bizler Erzurum’da bir glütensiz kafe talebimiz var. Çünkü her yastan hastamiz bulunmakta ve birlikte vakit geçirip gönül rahatligiyla herkes gibi yemek yiyebilecegimiz bir mekan en büyük ihtiyacimiz. Bu çocuk yas grubundaki hastalarimiz için oldukça önemli. Çünkü çölyak hastaliginin bir de psikolojik etkisi var. Hastalar kendini toplumdan soyutluyor ve bunun hasari oldukça büyük. Biz dernek olarak glütensiz ürünlerin üretimine ve bunlara ulasmada kolaylik talep ediyoruz” diye konustu.

Çölyak hastaligi

Bagirsaktaki tüysü olusumlarin bozulmasina neden olan ve besinlerin emilmesine engelleyen bir sindirim sistemi hastaligidir. Bu hastaliga bugday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahillarin içerisinde bulunan gluten isimli protein neden olmaktadir.

Çölyak hastaliginda genetik yatkinlik ve çevresel faktörler etkili olabiliyor. Gluten bagirsak içerisindeki parmaklara benzeyen hücreleri yok ediyor ve buna bagli olarak besinlerin emilimi engelleniyor. Buna bagli olarak emilim bozuklugu ve sikayetler ortaya çikiyor.

Çocukluktan itibaren her yasta görülebilen bir hastalik. Karin agrisi, ishal, bulanti, kusma, istahsizlik, Çocuklarda gelisim geriligi, kansizlik. Yetiskinlikte depresyon, bulanik görme, bas agrisi, kas güçsüzlügü olarak ortaya çikabiliyor. Yaygin belirtileri arasina demir eksikligi, vitamin eksikligi, yorgunluk, ishal veya kabizlik ve kilo kaybi. Kan tahliliyle de tetkikler yapiliyor ancak kesin teshis endoskopik islemle ortaya çikarilabilir.

Tek tedavisi glütensiz diyet

Gidalarla alinan vitaminler vücudun ana mekanizmalarini olusturuyorken çölyak hastalarinda bunlar alinmadigi için fonksiyonlarda bozukluk oluyor. Kan testinde antikor düzeyine bakiliyor eger burada pozitiftik varsa endoskopi ile net tani konulabiliyor. Tani çok önemli çünkü hastalarin ömür boyu tasiyacagi tani oluyor. Sanayilesme ile birlikte birçok seyi kivamlastirmak için gluten siklikla kullaniliyor. Hazir çorbalar, ketçap mayonez, kuruyemisler, çikolata, salça, puding ya da bulgur örnegin makarna gibi birçok seyde gluten var. 50 miligramlik bir gluten bile hastalarinda büyük oranda tehlikeye neden olabiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile