Çölyak Hastaligi Farkindalik Haftasi

Çölyak Hastaligi Farkindalik Haftasi

Zonguldak Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Ertugrul Güner Çölyak hastaligi farkindalik haftasi etkinlikleri kapsaminda açiklamada bulundu.

Dr. Güner, Çölyak hastaliginin, genetik yatkinligi olan bireylerde bugday, arpa, çavdar gibi tahillarda bulunan gluten isimli proteine maruz kalma sonucu gelisen, kronik, immün aracili bir ince bagirsak enteropatisi oldugunu ifade etti.

Dünya çapinda gün ve haftalar ile farkindalik çalismalariyla konuya dikkat çekildigini hatirlatan Güner, “Çölyak hastaligi temelde ince bagirsagi etkilese de, klinik özellik yelpazesi hem intestinal hem de ekstraintestinal semptomlar ile çok genistir. Her yas grubunda, her irkta ve her iki cinste de görülebilir. Çölyak hastaliginda etkin oldugu bilinen tek tedavi, glutenin ömür boyu diyetten çikarilmasidir. Glutensiz diyet uygulanmasindaki amaç, hastaligin var olan semptomlarini kontrol altina almak, hastalarin yasam kalitelerini arttirmak ve hastaliklari ile ilgili komplikasyonlarin olusmasini önlemektir. Özellikle çölyak hastaliginda erken tani çocuklarda büyümenin yakalanmasinda, uzun dönem komplikasyonlarinin önlenmesinde önemlidir. Hastalarin çogunda, diyet tedavisine tam uyum saglamalarinin ardindan klinik bulgularinin tamamen düzeldigi, serolojinin normale döndügü gözlenmektedir. Çölyak hastaligi toplumun yaklasik yüzde 1- yüzde 0.03 etkilemektedir. Hastaligin çok genis bir klinik yelpazeye sahip olmasi, atipik seyir gösterebilmesi veya hiç bulgu vermemesi nedeniyle gerçek bir prevalans vermek zorlasmaktadir, bu nedenle hastalarin ancak yüzde 10’nuna tani konuldugu tahmin edilmektedir. Ülkemizde Çölyak hastaligi görülme sikligi toplumun yaklasik yüzde 1- 0.03 etkiledigi düsünüldügünde en çok 850 ve en az 250 bin hasta beklenmektedir. Bakanligimiz Saglik Bilgi Sistemlerinden elde edilen verilere göre Türkiye’de tani almis çölyak hasta sayisi 2023 Kasim ayi sonu itibari ile 166 bin 614 olarak belirtilmistir. Çölyak hastaligi, bilindigi üzere hem çocuklar hem de eriskinlerde genis bir klinik yelpazeye sahiptir. Organizmada etkilemedigi sistem ya da organ yoktur. Tüm sistemlere yönelik semptomlara neden olmasi çok ciddi tani karmasasina yol açmaktadir. Bu durum tibbin her disiplininden hekimleri ilgilendiren evrensel bir sorundur” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile