Comenius Programı Kapsamında 6 Ülkeden Gelen Gençler Midyat‘ta Buluştu

Mardin‘in Midyat ilçesinde bulunan Anadolu lisesi, Comenius Projesi kapsamında 6 farklı ülkeden gelen öğretmen ve öğrencileri misafir etti.

Türkiye‘nin de aralarında bulunduğu Comenius programı ortaklığında Estonya, İspanya, İtalya, Romanya ve Portekiz‘den gelen 17 öğretmen ve 13 öğrenci, Midyat‘ta kültür alışverişi ve çevre bilinci hakkında toplantılar gerçekleştirdi. Midyatlı öğrencilerin evlerinde misafir edilen davetliler gelenek, görenek, yemek kültürü ve günlük yaşam hakkında bilgi sahibi oldular.

Comenius Projesi‘nde Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Bedrettin Şahin, Eda Yörüger ve Muhammed Akıncı, projenin Midyat ayağını organize ediyor. Proje hakkında açıklamada bulunan Eda Yörüger, Avrupa Birliği (AB) Gençlik Programları‘nın Comenius Programı desteği ile 2010-2012 tarihleri arsında gerçekleştiğini belirterek, "Comenius Projesi ile gençlerin çevre sorunlarına daha duyarlı olmaları amaçlanmaktadır. Bu konulara kalıcı çözümler bulabilmeleri için ortak ülke okullarıyla işbirliği yapılmaktadır.

Midyat Anadolu Lisesi ilk olarak Kasım 2010 tarihinde Estonya‘da sonrasında, Şubat tarihinde İspanya‘da düzenlenen proje faaliyetlerine katılmıştır. 15 - 20 Mayıs tarihleri arasında Türkiye‘nin ev sahipliği yaptığı etkinliklerde proje çalışmalarının yanı sıra kültürel etkinlikler de düzenlenmektedir" dedi. Comenius Proje sorumlusu Estonyalı Rita Pyman, proje hedeflerinin gençlere çevre bilincini aşılamak ve çevreye duyarlı bireylerin yetişmesini sağlamak olduğunu söyledi. İlk defa böylesine uzak bir ülkeye

geldiğini kaydeden Pyman, "Hem Midyat hem Mardin hem de Türk insanından gördüğüm yakınlığı hiçbir zaman unutmayacağım. Midyat tarihi varlıkları ile bulunmaz bir ülke, bu değerlere sahip çıkmak lazım. Estonya‘dan büyük selamlar getirdim" diye konuştu.

Midyatlı öğrenciler birbirlerini daha iyi anlamak için davetli öğrencileri evlerinde misafir ediyor. Estonya‘dan Maryliis Teinfeldt adlı öğrenci, "Midyat insanını çok sevdim. Midyat‘ın çok güler yüzlü ve yardımsever bir halkı var. Burada olmaktan mutluluk duyuyorum" dedi. Midyat Anadolu Lisesi öğrencisi Sefa Gümüş ise "İlçemizin gelişmesi bizi sevindiriyor. Bu projede yer almaktan çok mutluyum. Maryliis‘i evimde misafir ettim. Çok iyi bir iletişimiz oldu. Arkadaşlığımız bundan sonrada devam edecek"

şeklinde konuştu.

Çevre bilinci ile ilgili yapılan sunumların ardından davetlilere tarihi ve turistik mekanlar gezdirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile