Dünyanın en önemli ve zengin kütüphanelerinden birisine sahip bulunan Prof. Celâl Şengör, Avusturya Krahuletz Müzesi başta olmak üzere bu ülkeden satın aldığı iki konteyner dolusu kitap ve dergiyi İTÜ’ye bağışladı. Prof. Şengör’ün bağışladığı dergiler arasında Avusturya Jeoloji Servisi’nin 1851’den itibaren yayımladığı derginin bugüne kadar çıkan bütün sayıları yani tam takımı da bulunuyor. Prof. Şengör, söz konusu derginin önemini şu sözlerle anlattı:
“Bu dergi yalnız o zamanın Avusturya Macaristan İmparatorluğu alanlarını değil, özellikle Balkanlar, Batı Türkiye ve dünyanın pek çok yerinde Avusturyalıların yaptığı araştırmaların sonuçlarını içeren çok önemli bir dergidir. Ben yıllardır bunun peşindeydim. Sonunda tam bir takım bulunca hemen aldım. Daha sonra Avusturya Jeoloji Servisi elinde dubletler bulunduğunu, bunu Türkiye’deki bazı yayınlara karşı değiştirebileceğini söyledi. Ben de bunu temin ettim. Jeoloji Servisi’nin bize verdiği kitaplar arasında Amerikan Jeoloji Servisi’nin büyük bilimsel kıymeti olan yıllık raporları var ki, bunları artık bulmak mümkün değil. Bunları toparlayıp tüm nakliye masraflarını da karşılayarak buraya getirdim.”
24 SAAT AÇIK TEK KÜTÜPHANE
İTÜ Rektörü Prof. Muhammed Şahin, öğrencilerden gelen yoğun talep doğrultusunda Mustafa İnan Kütüphanesi’nin bütün bölümlerini yedi gün 24 saat açık hale getirdiklerini söyledi. Oğuz Atay’ın ‘Bir Bilim Adamının Romanı’nda anlattığı Prof. Mustafa İnan’ın ismini taşıyan İTÜ Kütüphanesi, 7352’si elektronik olmak üzere 534 bin cilt kitap, yedi binden fazla film, 1.2 milyon elektronik tez ve 13 kilometre raf uzunluğu ile Türkiye’nin en zengin üniversite kütüphanesi unvanını elinde bulunduruyor.
İki konteyner kitap bağışladı
Dünyanın önde gelen jeologlarından biri olan Prof. Dr. Celâl Şengör, görev yaptığı İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Mustafa İnan Kütüphanesi'ne Avusturya'dan satın aldığı iki konteyner dolusu dergi ve kitabı bağışladı. Bunlar arasında Avusturya Jeoloji Servisi'nin 1851'den beri çıkan dergisinin tam takımı da var.