Çomü’de Bütçe Harcamaları 2011'de Yüzde 27 Arttı

Çomü’de Bütçe Harcamaları 2011'de Yüzde 27 Arttı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversite bütçe harcamalarının 2011 yılında 2010 yılına oranla yaklaşık yüzde 27 artarak 131 milyon 349 bin liraya ulaştığını ifade etti.

  Rektör Laçiner, üniversitenin bütçe harcamalarının 2010 yılında yüzde 10 civarında arttığını belirterek, “2010 yılında harcamalar 103 milyon 459 bin liradan bağlanmıştı. Bu rakam 2010 başında öngörülen 97 milyon 761 bin liradan yaklaşık 6.7 milyon liralık bir fazlaya işaret ediyordu. 2011 yılı başında ise öngörülen harcamalar 113 milyon 787 bin lirayken, yıl sonundaki artış 17.6 milyon lira oldu. Bu yılki harcama bütçemiz 126 milyon 525 bin lira görünüyor. Ancak geçen yılki harcamalar dikkate alındığında, personel artışı düşünüldüğünde bu rakamın 150 milyon liradan aşağıda olmayacağını şimdiden tahmin etmek mümkündür. Başka bir deyişle 2012 yılında ÇOMÜ Çanakkale 'de en az 150 milyon lira harcayacaktır. Hatta bu yılki rekor büyümeyi tekrar edebilirsek harcama miktarı 170-200 milyon aralığına doğru da uzanabilir” dedi.

Prof. Dr. Laçiner 2011 'in son aylarında ÇOMÜ 'nün personel kadrosundaki artışın hızlandığını, 2011 yılı toplamında yüzlerce yeni ismin ÇOMÜ akademik ve idari kadrolarına katıldığını, bu büyümenin 2012 'de de devam etmesini beklediklerini ifade ederek, “Yüzlerce yeni aile Çanakkale 'ye geldi. 2012 'de de yeni yüzlerce ailenin Çanakkale 'ye ve ilçelerine gelmesini bekliyoruz. Hem akademik, hem de idari personel açığımızı henüz tamamlayabilmiş değiliz. Yılların birikimini ne kadar büyük ilerleme sağlanırsa sağlansın bir çırpıda kapatamazsınız. Ancak belli bir plan dâhilinde yüzde 20-30 bandında büyüme oranları ile yaklaşık 5 yıl devam edilebilirse açık hemen hemen kapanmış olacak” dedi.

“BİRİKMİŞ ALTYAPI VE BİNA İHTİYAÇLARI BÜYÜMEYE ENGEL”


Prof. Dr. Sedat Laçiner, 2011 yılında yaptıkları öncelikler planlamasn da bütçelerini daha verimli kullandıklarını da belirterek, “Üniversitemiz kendi öz kaynaklarında da hatırı sayılır bir artış söz konusu. Tüm bunları dikkate aldığımızda ÇOMÜ geçmişte düşünülemeyecek yatırım ve harcamaları yapabiliyor. Ancak temel sorun Üniversite 'nin bina ve altyapı eksiklerinin yıllar içinde çok büyümüş olmasıdır. ÇOMÜ henüz öğretim üyesi ofislerini, laboratuvarlarını, kütüphanesini ve dersliklerini olması gereken seviyeye getirebilmiş değildir. Öğretim üyesi sayısında 1 yılda olağanüstü artışlar yaşandı, fakat bu kişilerin oturacağı yerler hazırlanmış değil, 3-4 kişi aynı odayı paylaşmak zorunda kalıyorlar. Laboratuvar kurmakta da sorunumuz yok, ancak mekân sorunu had safhada. Milyonlarca liralık teçhizatı bulabiliyoruz, ancak bina yapılmadan bunun bir anlamı olmuyor. Aynı şekilde merkez ve ilçe kütüphanelerimize 100.000 'den fazla yeni kitap alımımız olmasına rağmen bina eksikliği hizmet vermekte önemli bir eksiklik. Hastane de aynı şekilde. Pek çok yeni bölüm ve fakülte açıyoruz, yenilerini de açmak istiyoruz, ancak bina kapasitelerimizi arttırmadan bu hedefleri sağlamakta da zorlanıyoruz. Bu çerçevede eski üniversitelerin aksine ÇOMÜ bütçesinden önemli bir miktarı yeni bina yapımına ayırmak zorunda kalıyor veya bina eksikliği nedeniyle diğer üniversitelerin yapmak zorunda olmadıkları harcamaları yapmak zorunda kalıyor. Bütçe kalemlerimizde bizi en çok zora sokan huşu belki de bu. Tüm bu eksik ve ihtiyaçlara rağmen hedefimiz mevcut bina büyüklüklerini 5 yıl içinde en az 2 misline çıkarabilmek. Aynı şekilde altyapıda da önemli yatırım açıkları oluşmuş. Bunlar arasında kanalizasyon, ısıtma-soğutma, doğalgaz, elektrik, acil yardım önlem, yol ve haberleşme sistemlerinin yenilenmesi bulunuyor. Önemli bir kısmı dışarıdan görünmeyen bu yatırımlara 2011 ve 2012 'de devam edilecektir” dedi.  
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile