Sistemin, termodinamiğin ikinci yasası Carnot makinesine benzer cihazla çalıştığını söyleyen ÇOBİLTUM Müdürü Prof. Dr. İsmet Kaya, “Bildiğimiz buzdolabı çalışma mantığına dayanmaktadır. Yani bir sıcak ısı deposu birde soğuk ısı deposu vardır. Silindirdeki özel alaşımın içindeki malzeme soğuk su ile temas ettiğinde düzenli forma geçmekte, sıcak su ile temas ettiğinde ise düzensiz forma geçmektedir.
Bu hareket ve torktaki etkileşim silindirin hareket etmesini sağlamakta ve buna bağlı olarak ta enerji üretilmektedir. Bu sistem aynı zamanda hava ile de çalışmaktadır. Bu yeni sistem 30 °C sıcak su (en fazla 50 °C yeterlidir) ve 15°C altında soğuk suların sıcaklık farkına göre çalışmaktadır. Sistemin deneysel prototipi Fizik mühendisi araştırmacı Harun Güçlü ile hazırlandı. Makinenin hem yatay hem de silindirik halde üretimi mümkündür. Deneysel verim yaklaşık %20 civarında bulundu. Ancak makinenin verimini kullanılan malzemenin kalınlığı, malzemedeki etken madde, kayıp iş ve sıcaklık farkı gibi etkenler etkilemektedir. Yeni enerji dönüşüm sistemi ülkemiz ve insanlık için stratejik öneme sahiptir. Herkesin korktuğu fay hatları birer petrol kuyusu gibi enerji kaynaklarına dönüşebilir.
Jeotermal enerji kaynaklarına ek olarak güneş enerjisi ile elde edilen sıcak su depolanıp 24 saat düzenli olarak elektrik üretiminde kullanılabilir. Enerji için milyarlarca dolar harcayan ülkemiz yerel ve yenilenebilir temiz enerji kaynaklarını kullanarak kendi enerji ihtiyacının tamamını üretebilecek ve enerji ülkemizde ve dünyada sorun olmaktan çıkacaktır” dedi.
ÇOMÜ’de Düşük Sıcaklıktaki Sudan Enerji Üretimi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Laboratuarı (ÇOBİLTUM), enerji üretimi konusunda önemli bir projeye imza attı.