ÇOMÜ'nün Yetistirdigi Istakoz Yavrulari Denize Birakildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesince avcilik baskisina maruz kalan istakozlarin popülasyonunu artirmak ve farkindalik olusturmak için kentteki balikhaneden satin alinan disi anaç istakozun yumurtalarindan elde edilen 150 yavru Çanakkale Bogazi'ndaki resif alanina salindi.

Denizlerde azalan canli balik stoklarinin desteklenmesi için "aqua kültür"ün kullanilabilecegini göstermek amaciyla hazirlanan sosyal farkindalik projesinde, balikhaneden alinan disi anaç istakoz, Dardanos Yerleskesi Deniz Canlilari Arastirma ve Uygulama Merkezi'ne getirildi.

Burada içi deniz suyu dolu tanka konulan istakozun biraktigi 4 bin yumurtadan 150 yavru elde edildi.

Fakülteye ait "Bilim-1" isimli tekneyle denize açilan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Il Tarim ve Orman Müdürü Erdem Karadag, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Bünyamin Bacak ve akademisyenler, yavrularin denize birakildigi etkinlige katildi.

Rektör Murat, gazetecilere, yavru istakozlari denize saldiklarini söyledi.

Bu çalismanin Türkiye'de bir ilk olma özelligini tasidigini anlatan Prof. Dr. Sedat Murat, "Dünyada var olan bu olay Türkiye’de ilk defa gerçeklesiyor. Istakoz, Türkiye’de az üretilen ve pahali bir deniz ürünü. Bugün önemli bir adim attik, bereketli olacagina inaniyoruz. Umariz ki bu müsilajin olumsuz etkisi olmaz. Baliklarimizin en kisa zamanda Çanakkale Bogazi’nda çogalarak insanlarimizin hizmetine sunulmasini umuyoruz. Bu bir adimdir, sonucunu Allah nasip ederse görecegiz." dedi.

Yetistiricilik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Umur Önal ise bu sene denize balik salma projelerinde degisiklige gittiklerini anlatti.

Istakozlarin büyük bir ticari öneme sahip oldugu için önemli boyutta avcilik baskisina maruz kaldigini vurgulayan Önal sunlari kaydetti:

"Maalesef üretimi yilda 2-3 tona gerilemis olan istakozlar üzerine yogunlasmaya karar verdik. Bu amaçla disi bir istakoz temin ettik ve tesislerimize getirdik. Yumurtali disi bir istakozdu ve larvalarini yetistirdik. Su anda 9 haftalik genç istakoz bireyleri var. Bu bireyleri denizle bulusturduk. Umut ediyorum ki önümüzdeki yillarda daha büyük projelerde daha büyük miktarlarda istakozu denizlere birakiriz. Gerçekten istakozun nesli ülkemizde tehlike altina girmeye basladi. Elbette istakozlari üretip denize birakmak yetmiyor. Hayatta kalabilecekleri suni resiflerin de olmasi gerekiyor. Böylece istakozlarin hayatta kalabilecekleri ve korunabilecekleri ortam olmus oluyor. Bu bölgeler dalisa ve avciliga kapatilirsa istakoz neslinin tekrar eski günlerine kavusabilmesi için gerekli adimlar atilabilir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile