COP29 Öncesi Türkiye Ve Azerbaycan'dan Ortak Girisim

COP29 Öncesi Türkiye Ve Azerbaycan'dan Ortak Girisim

Azerbaycan, Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi 29. Taraflar Konferansi’na (COP29) ev sahipligi yapacak. Konferans öncesinde, AGRO TV Türkiye ve Azerbaycan CEO’su Dogan Basaran ve Aqualink MMC CEO’su Orhan Mikail arasinda Bakü’de imzalanan iyi niyet beyaniyla “Sürdürülebilir Gelecek” komisyonu kurulmasi karari alindi.

Azerbaycan ev sahipliginde bu yil Aralik ayinda gerçeklesecek taraflar konferansi öncesi Türkiye ve Azerbaycan’dan ortak girisim geldi. AGRO TV Türkiye ve Azerbaycan CEO’su Basaran ve Aqualink MMC CEO’su Mikail arasinda Bakü’de imzalanan iyi niyet beyaniyla “Sürdürülebilir Gelecek” komisyonu kurulmasi kararlastirildi. Dogan Basaran ve Orhan Mikail, bu ev sahipliginin bölge cografyasinda bir ilk olmasi nedeniyle, Azerbaycan’in uluslararasi camiada yükselen degerini pekistirmek için stratejik öneme sahip oldugunu belirtirken, iklim degisikligi, sürdürülebilir tarim, yesil mutabakat, temiz enerji gibi konularda Türkiye ve Azerbaycan’da çalismalar yürüttüklerini ve bu vizyona destek olmayi görev olarak degerlendirdiklerini kaydetti.

Basaran ve Mikail, “Türkiye ve Azerbaycan’in ortak hareketle, kardeslik hukukuyla birçok alanda basariyla gerçeklestirdigi önemli projelere yeni bir katki yapmak üzere; kurumlarimiz ve destekleyici partnerlerimiz adina ortak beyanimizi saygiyla kamuoyuna duyuyoruz” ifadelerini kullandi.

Aqualink MMC CEO’su Mikail, COP29 taraflar konferansi öncesi Azerbaycan’da yapilacak konferans için önemli bir memorandum imzaladiklarini söyledi.



“COP29 Bakü bizim açimizdan stratejik bir tarih olacak”

AGRO TV Türkiye ve Azerbaycan CEO’su Dogan Basaran, yaptiklari yayinlarla iklim degisikligi gibi konulari öncelikli olarak planlarina aldiklarini belirterek, “COP29’un Azerbaycan’da olmasi bize ayni zamanda bir görev yükledi. Bu görev çerçevesinde Azerbaycan’daki partnerimiz Aqualink MMC CEO’su Orhan Mikail ile birlikte ortak bir çalismayi insa ettik. Bu çalismada Türkiye Azerbaycan ortak komisyonu ile sürdürülebilir gelecek temamizin adiyla bu temamizin içerisinde Türkiye ve Azerbaycan’dan isimlerle ortak bir komisyon kurup, COP29 çerçevesinde COP29’da ev sahibi olmak üzere bir dizi çalismalar ortaya koyacagiz. Bu çerçevede iki ülkenin ortak entegrasyonu ve çalismasiyla, iki ülkenin lider isimleriyle COP29 Bakü bizim açimizdan stratejik bir tarih olacak. Çünkü biz COP29’u bir dönem olarak degerlendirip, Azerbaycan’daki ev sahipligi sonrasi Türkiye ve Azerbaycan’da sürekli konusulacak yesil mutabakat, iklim degisikligi konularinin görüsülmesinde öncü isimlerin bu konuyu sürekli gündeme getirecegi bir zemini insa ediyoruz” dedi.



Komisyon yil boyu etkinlikler, konferanslar düzenleyecek

Iki ülkenin alaninda öncü isimlerinden olusturulan komisyon yil boyu etkinlikler, konferanslar düzenleyecek ve hazirlanan raporlar kamuoyu ile paylasilacak. Azerbaycan, Bakü ev sahipliginde gerçeklesecek COP29 taraflar konferansi kapsaminda da ev sahibi tarafinda yer alarak müzakereleri takip ederek paneller ve etkinlikler düzenleyecek olan “Sürdürülebilir Gelecek” komisyonu, akademi, STK temsilcileri, iklim elçileri ve sektör temsilcilerini bir araya getirecek.

“Sürdürülebilir Gelecek” komisyonu üyeleri ise su sekilde:

“AGRO TV Türkiye ve Azerbaycan CEO’su Dogan Basaran, Bogaziçi Üniversitesi Iklim Degisikligi Politikalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Bogaziçi Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan Bogaziçi, BOUN Tarim Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarim Ekonomisi Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Özlem Tugçe Keles, Istanbul Gelisim Üniversitesi IISBF, RTS Ögretim Üyesi Okan Dursun, BM Genç Lideri, Carbongate CEO’su Alper Güven, Arkhe Innovate Direktörü, Arkhe Is Gelistirme Sorumlusu; Azerbaycan tarafindan Aqualink LLC Icra Direktörü Orhan Mikail, AQISA Baskani Emin Dostiyari, Hazar Üniversitesi Profesörü Rovshan Abbasov, Insaat Üniversitesi Nurmammad Mammadov, Azerbaycan Çevre ve Tabii Servetler Bakanligi Kamu Konseyi Baskani Amin Memmedov.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile