Çorak Arazinin Ormana Dönüsümü Emektar Memurun 20 Yillik Fotografinda

Balikesir'in Sindirgi ilçesinde orman muhafaza memurlugundan emekliye ayrilan Bayram Dayi, 2001'de arkadaslariyla agaçlandirdigi alanda çektirdigi fotograftaki pozu yillar sonra yesil bir arka fonda verdi Bayram Dayi: 'Agaçlarin büyüdügünü görünce mutlu oluyorum, devlete, millete katkim oldugu için seviniyorum. Bu isin manevi degeri benim için çok yüksek' Balikesir Orman Bölge Müdürü Birol Dündar: 'Bayram Dayi, meslekte çalisirken de binlerce fidan dikmis, simdi de kendi olusturdugu ekiple çalismaya devam ediyor. Bayram Dayi gibi büyüklerimiz ormanlarimizin gizli kahramanlaridir'

MIRAÇ KAYA / SERGEN SEZGIN - Balikesir'in Sindirgi ilçesinde yasayan emekli orman muhafaza memuru Bayram Dayi, 20 yil önce çorak bir arazide diktigi fidanlarin ormana dönüsmesinin mutlulugunu yasiyor.

Balikesir'de 40 yil önce girdigi sinavda basarili olan Dayi, orman muhazafa memurlugu mesleginde 5 yilini il merkezinde tamamladiktan sonra memleketi Sindirgi'ya atandi.

Karagür Mahallesi mevkisindeki 4 bin dekar çorak alana 2001'de 50 kisilik ekiple 100 binin üzerinde fistik çami fidani diken Dayi, o gün hatira fotografi çektirdi.

Dayi'nin arkadaslariyla diktigi fidanlar zamanla büyüdü, agaç oldu ve ormana dönüstü. Çektirdigi fotografi 20 yil ani olarak saklayan 64 yasindaki Dayi, fidanlarin bakimlarini da yaptigi ayni yerde ayni pozu bu kez yesil bir arka fonda verdi.

Kurumdan 2009'da emekliye ayrilsa da agaçlandirma tutkusundan vazgeçmeyen Dayi, köy halkindan olusturdugu ekiple Balikesir Orman Bölge Müdürlügünün agaçlandirma çalismalarina destek veriyor.

- "Iki çocugum var, bu agaçlari da çocuklarim gibi seviyorum"

Bayram Dayi, AA muhabirine, dogayi, ormani, yesili sevdigi için fidan dikmeye devam ettigini söyledi.

Dünyaya bir daha gelse yine ormanci olmayi seçecegini belirten Dayi, "Ormanlara küçük fidan dikiyoruz. Onlar agaç oluyor, agaçlar orman oluyor, ormanlarda gelecege nefes oluyor. Fistik çami fidani dikiyoruz, köy halkina gelir de oluyor. Ayni zamanda ekonomik katki da oluyor." dedi.

Sindirgi'nin bozuk arazilerini agaçlandirma sahasi yaptiklarini dile getiren Dayi, yilda ortalama 5 bin dekar alana fidan diktiklerini söyledi.

Oglunun orman mühendisi oldugunu ve orman zararlilari üzerine çalistigini aktaran Dayi, sözlerini söyle sürdürdü:

"Iki çocugum var, bu agaçlari da çocuklarim gibi seviyorum. Bir agacin zarar görmesine çok üzülüyorum. Yazin genellikle yangin zamanlarinda ates yakmamaya özen göstermeliyiz. Yillar önce 1 yasinda diktigim fidanlar yillar sonra kocaman agaç oluyor ve ormana dönüsüyor. Agaçlarin büyüdügünü görünce mutlu oluyorum, devlete, millete katkim oldugu için seviniyorum. Bu isin manevi degeri benim için çok yüksek. Bir isi severek yaparsan basarili olursun. Gölcük Mahallesi'ndeki bu alanda da bozuk ömrünü doldurmus yasli agaçlar vardi. Simdi buraya da küçük fidanlarimizi diktik, bu fidanlarimiz da agaç olacak ve gelecegimize nefes olacak.

Buralardan geçerken yanimdakilere agaçlari diktigimi anlatiyorum. Ne sartlarda çalistigimizdan bahsediyorum. Agaçlarin büyüdügünü görmek beni sevindiriyor. Sagligim sihhatim iyi olursa ömrüm yettigi müddetçe de fidan dikmeye, devletime milletime yardimci olmaya devam edecegim. Bir fidan çok geç gelisiyor. Gençlerimize sesleniyorum, herkes bir fidan diksin. Ormanlarimiz zarar görmesin. Bir fidan dikmek çok sevaptir."

- Orman Bölge Müdürü Dündar'dan "tesekkür plaketi"

Bayram Dayi'ya fidan dikim alaninda ziyarette bulunup kolayliklar dileyen, plaket ve defne fidani veren Balikesir Orman Bölge Müdürü Birol Dündar ise emeklerinden dolayi Dayi'ya tesekkür etti.

Yil sonuna kadar ilde hedeflenen miktarda fidanlarin dikilecegini anlatan Dündar, "Bayram Dayi, meslekte çalisirken de binlerce fidan dikmis, simdi de kendi olusturdugu ekiple çalismaya devam ediyor. Bayram Dayi gibi büyüklerimiz ormanlarimizin gizli kahramanlaridir. Bayram Dayi'nin diktigi sahalarin tutma orani yüzde 95'in altina düsmüyor. Onu her zaman desteklemeye devam edecegiz." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile