Çorlu - Sakar Projesi Etkinliklerinin İkincisi Bulgarista`nda Yapıldı.

Çorlu - Sakar Projesi Etkinliklerinin İkincisi Bulgarista`nda Yapıldı.

Kültür sınırlarını kaldıran Avrupa Kültür Koridoru Çorlu-Sakar Projesiyle Türkiye ile Bulgaristan arasındaki dostluklar her geçen gün artmaya devam ediyor.



Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan, Çorlu Balkan Türkleri Derneği tarafından hayata geçirilen ‘Avrupa Kültür Koridoru Çorlu-Sakar Projesi’ kapsamında Bulgaristan`ın Haskovo iline bağlı Topolovgrad şehrinde 4 gün boyunca `Türk Kültür Günleri` adı altında çeşitli etkinlikler düzenledi. İlki geçtiğimiz temmuz ayında Çorlu’da gerçekleştirilen projenin ikinci aşamasında, Balkan Türkleri Derneği yönetim kurulu üyeleri, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları, Çorlu Belediyesi Folklor Ekibi ve Senfoni Orkestrası, yerel ressamlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan 50 kişilik heyet Bulgaristan`ın Haskovo iline bağlı Topolovgrad ilçesini ziyaret etti.


Türk Kültür Günleri adı altında düzenlenen etkinlik programına katılan 12 kişilik Çorlu Belediyesi Senfoni Orkestrası, Topolovgrad Belediyesi 1894 Kiril ve Medody Kültür ve Sanat Merkezi`nde konser verdi. Konserin açılışında Avrupa Birliği`nin resmî marşı "Neşeye Ağıt"ı seslendiren orkestra, klasik batı müziği, klasik Türk musikisi ve Türk halk müziğinin sevilen şarkılarını çaldı. Topolovgradlı sanatseverler konserin sonunda Çorlu Belediyesi Senfoni Orkestrasını ayakta alkışladı.


Gezi programının ikinci gününde kültür gezileri kapsamında ilk olarak şehrin yakınlarında bulunan Sveti Troitsa Manastırı`nı ziyaret edildi. Bulgaristan Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan, yerli ve yabancı pek çok kişi tarafından ziyaret edilen Sveti Troitsa Manastır`ı bünyesinde bulunan kilise, ibadet yerleri, gizli merdivenlerden girilen sığınma amaçlı mahzen, rahibelerin kaldığı bölümler ve şadırvan rehberler eşliğinde gezildi. Çorlulu heyet manastırın yapılışı ve tarihçesiyle ilgili bilgiler de aldı. Çorlulu ressamlar, Günseli Ayan, Tezcan Bahar, Lütfiye Aydoğdu Bahar, Filiz Öz, F. Uğurlu Karaca`ya ait resimlerin ve heykeltraş Ersin Alyakut’a ait heykellerinin yer aldığı sergi, 1894 Kiril ve Metodi Kültür ve Sanat Merkezi`nde bulunan sergi salonunda açıldı. Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne katılım süreci ve Bulgaristan ile komşuluk ilişkilerini konu alan resimler katılımcılar tarafından ilgiyle incelendi. Resim ve heykel sergisinin ardından tiyatro salonunda, Çorlu Belediyesi Senfonu Orkestrası bir konser verdi.


Konser sonrası bir konuşma yapan Topolovgrad Belediye Başkanı Bojin Bojinov: “Benim için sizleri burada misafir etmek onurdur. Ben inanıyorum ki bundan sonra sık sık görüşme fırsatı bulacağız. Sadece kültürel anlamda değil, diğer alanlarda da işbirliğimiz artarak devam edecektir.” dedi. Ardından Çorlu ve Topolovgrad Belediyelerinin folklor ekipleri yöresel danslarını sergiledi. Folklor gösterisi sona erdiğinde iki şehrin folklorcuları birlikte sahneye çıkarak halay çektiler. Türk ve Bulgar folklorcuların oyunları izleyenler tarafından coşkuyla alkışlandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile