Türkiye genelinde çevre politikalarına daha etkin bir şekilde müdahil olabilmek ve Türkiye 'nin çevre politikaları açısından önemli bir yol haritası çizmek adına, özverili bir çalışmayı başlattıkları belirten Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, “Türkiye 'nin Avrupa Birliği 'ne uyum sürecinde çevre alanındaki yükümlülüklerini zamanında tamamlamasına katkı sağlayacak olan Entegre katı atık yönetim projelerinin hazırlanmasına ilişkin teknik yardım projesinin uygulamaya alınmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.
İhaleye hazır projeler oluşturmak amacıyla bakanlık tarafından 57 katı atık projesi arasından 17 proje için kontratların imzalandığına değinen Bakan Yardımcısı Balta “Projeler tamamlandıktan sonra yaklaşık 4 milyon 400 bin nüfusa hizmet sağlayacak. Proje maliyetinin de 260 milyon Avro olacağı tahmin ediliyor” şeklinde konuştu.Çevre altyapı yatırımlarının önceden planlanmasının AB çevre müktesebatının zamanında ve etkin bir şekilde uygulanması noktasında Türkiye 'ye büyük destek sağlayacağını hatırlatan Bakan Yardımcısı Balta, “Türkiye 'de katı atık yönetimi sosyal açıdan kabul edilebilir, çevresel açıdan sağlıklı, ekonomik açıdan uygulanabilir ve teknolojik bakımdan uygun, sürdürülebilir gelişim hedeflerini karşılayacak yeterli yatırımların yapılması ihtiyaç değil zorunluluk halini almıştır” diye konuştu.
BÜYÜK BİR İŞ BİZİ BEKLİYOR
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi, imzalanacak mutabakat zaptıyla Türkiye 'nin en önemli hedeflerinden birine katkıda bulunacaklarını ve çevre konusundaki hedeflerin Türkiye 'nin AB mevzuatına uyum sağlamaya yardımcı olacağını söyledi.
Artvin 'den Muğla 'ya, Tekirdağ 'dan Hakkari 'ye 150 belediyeyi kapsayacak projelerin maliyetli olduğuna değinen Varadi, “Türkiye büyük bir ülke. Dolayısıyla çevre alanı altyapısındaki ihtiyaçları da çok büyük. Bu konuda yapılan çalışmalarda 70 milyar Avro 'ya ihtiyaç duyulduğu belirlendi. Yani büyük bir iş bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.
Varadi, Türkiye ve Avrupa Birliği 'nin tesis ettiği güçlü işbirliği sayesinde Türkiye 'nin çevre alanı konusundaki sorunlarının nihai hale getirileceğini kaydetti.
Toplamda 150 belediyenin, katı atık depolama sorununun çözülmesini ve Avrupa Birliği standartlarında tesislerin kurulmasını sağlayacak projenin 4-5 yıl içerisinde gerçekleştirilmesi düşünülüyor.
ÇORUH HAVZASI KALKINMA BİRLİĞİ KATI ATIK PROJESİ İMZALANDI
İmza törenine Birlik Başkanı Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, Birlik Başkan Yardımcısı Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsöy, Birlik Müdürü Cafer Yakupoğulları ve birlik encümeni belediye başkanlarıyla katıldı
Çoruh Havzası Belediyeler Birliği Başkanı Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, bu tür projelerin bölgeyi kalkındıracağını belirterek, “Proje ile çevremizi daha güzel hale getirerek örnek yerleşim merkezlerine haline dönüştürebileceğiz. Çoruh Havzası Belediyeleri olarak birlik ve beraberlik içerisinde daha bir çok önemli projelere imza atacağız. Bölgemizin kalkınması için birlik üyelerimizin her birisi büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Hepsine teşekkür ediyorum” dedi.
Çoruh Havzası Kalkınma Birliği Katı Atık Projesi İmzalandı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde, çevre alanındaki yükümlülüklerin zamanında tamamlamasına katkı sağlayacak “Entegre Katı Atık Yönetim Projelerinin Hazırlanması için Teknik Yardım Projesi Açılışı ve Mutakabat Zaptı” imza töreni, İller Bankası Macunköy tesislerinde gerçekleştirildi.