Çoruh'un Su Seviyesi Yagislarla Birlikte Yükseldi Etrafinda Çay Keyifleri Basladi

Çoruh'un Su Seviyesi Yagislarla Birlikte Yükseldi Etrafinda Çay Keyifleri Basladi

Bayburt kent merkezinin ortasindan geçen, Türkiye’nin en hizli, dünyanin ise ikinci hizli akan nehri unvanina sahip Çoruh Nehri’nin su seviyesi, kar sularinin erimesiyle ve bahar yagislarinin bol olmasiyla birlikte yeniden yükseldi. Kisin donan, bu aylarda ise kar sulariyla beslenerek artan debisiyle güzel görüntüler olusturan Çoruh’a karsi Bayburtlularin çay keyfi basladi.

Havalarin isinmasiyla beraber nehir kenarinda bulunan çay evlerini dolduran Bayburtlu vatandaslar Çoruh’a karsi çay içerek, dondurma yiyerek keyifli vakit geçiriyorlar. Bahar aylarinda su seviyesi bir hayli artan, yaz aylarinda suyu çekilen nehir kenarinda vatandaslar hem yürüyüs yapiyorlar, hem de dalga sesleri esliginde çay içerek sohbet ediyorlar.

Dalga sesleriyle huzur bulan Bayburtlular, nehrin önceki yillarda tastigini simdilerde ise su seviyesinin yeterli oldugunu belirttiler. Çoruh’a karsi arkadaslariyla birlikte çay içmeye gelen Kemalettin Demir isimli vatandas, havalarin biraz daha isinmasiyla nehrin suyunun giderek yükselecegini, debisinin artacagini belirterek, "Çoruh’un suyunun daha yüksek oldugu zamanlarda, su köprünün alt kismina vururdu. Su köprüden tasardi, çarsi sele ugrardi. Su an su seviyesi normal asiri degil ancak kurumus da degil. Yagmur sulariyla nehir beslendi, havalar biraz daha isindikça su seviyesi daha da çogalir. Çoruh’a karsi çay içmeyi çok seviyorum. Benim isim çay içmek. Çoruh’un kenari, temiz hava, suyun sesi bundan iyisi mi var? Çoruh’a karsi çay içmek sevdigim bir aktivite, ben seviyorum. Nehir boyunca siz de insanlari görürsünüz herkes Çoruh kenarinda, genellikle Çoruh’a karsi oturuyorlar" dedi.

Temiz havada rihtimda çay keyfi yapan Orhan Çinar isimli Bayburtlu, "Dagdaki karlarin erimesinden dolayi, Nisan yagmurlarinin yüksek yerlere yagmasindan dolayi nehrimizin sulari yükseldi. Biz de rihtimda çay keyfi yapiyoruz. Çoruh kenarinda hava almak, çay içip sohbet etmek benim için büyük bir zevk" diyerek konustu.

Bahar yagmurlari ve kar sulariyla Çoruh’un debisinin arttigini belirten Adem Aka, "Yagan yagmurlar, kar sularinin nehire karismasi sonucu Çoruh’umuzun su seviyesi bayagi bir artti. Önceki yillarda suyun köprünün üzerinden tastigi zamanlari da hatirliyorum. Bu sene su seviyesi yüksek ama taskina neden olmaz. Su an Çoruh’un bu durumu ideal, su seviyesi bir hayli yüksek" ifadelerini kullandi.

Su seviyesinin bir ay daha yükselecegini tahmin eden Fatih Demirer isimli vatandas ise, "Eriyen karlarla, yagmur sulariyla beraber kaynaklar çogaldi, Çoruh Nehri’nin debisi yükseldi. Eskiden bu köprünün üzerinden sularin tasarak taskina neden oldugunu bizler iyi biliyoruz, hatirliyoruz. Bu yükselis hemen hemen bir ay daha devam eder. Mayis ayindan sonra sulama sezonu baslayinca biraz daha su seviyesi düser. Bundan sonra yagislarla beraber sel baskinlari da olabilir" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile