Ayakkabı köyü, Türkiye'nin adeta ithal ayakkabı çöplüğüne dönmesine dur diyecek. Ayakkabı tesisinde üretimin yüzde 100 kapasiteye ulaşmasıyla birlikte ülkedeki ucuz ve hastalık yaydığı iddia edilen Çin ayakkabılarına karşı yapılan mücadele daha da kuvvetlenecek.
Çorum Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürlüğü'nde arsa tahsis sözleşmesi ile ilk adımı atılan proje tamamlandığında 7 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayacak.
İmza törenine Çorum Valisi Mustafa Toprak, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AK Parti Çorum Milletvekilleri Agah Kafkas, Cahit Bağcı ve Organize Sanayi Bölgesi yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Hangar Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Selçuk, tek amaçlarının Türkiye'ye yatırım yaparak istihdam ve ekonomiye katkı sağlamak olduğunu belirterek, Türkiye'de bir marka olan Hangar Ayakkabı'yı dünya markası yapmak için Çorum'a geldiklerini söyledi.
Ayakkabı Köyü'nün 35 milyon TL'ye mal olacağını açıklayan Selçuk, "Ayakkabı Köyü için ilk kazmayı Mayıs ayında vuracağız. 2015 yılına kadar tesis tamamlanacak. Tesisimiz tam kapasite ile üretime geçtiğinde 7 bin 500 kişiyi istihdam edeceğiz. İlk binamız 4 bin metrekare olacak. Burayı en kısa sürede tamamlayıp üretime geçeceğiz. Bunun için de tüm teknik cihazlarımızı aldık. Tüm mücadelemiz ülkemizin ithal ürünlere karşı dik durmasıydı. Bunu ucuz ayakkabıda başardık. Çin'in ölüm saçan hastalıklı
ayakkabıları artık pazar bulamıyor. Fakat artık büyük düşünmemizin zamanı geldi. Dünyanın en büyük ayakkabı üreticisi olmak için bu adımı atıyoruz. Ülkemizin en büyük sorunu olan cari açığa da büyük katkı sağlamasını beklediğimiz bu projeyle Çorum'da işsizlik sorununu bitireceğiz" dedi.
Birkaç yıl öncesine kadar ayakkabı satışı yapan mağazalarının camlarında "Baba bana Çin ayakkabısı alma" diye yazılar olduğuna dikkat çeken Selçuk, "Çin ayakkabısı Türkiye'yi tamamen sarmış, üretici arkadaşlar bile üretmekten vazgeçmişti. Çin her geçen gün ayakkabıda büyüdü. Yan sanayisi de büyüdüğü için birim maliyetleri düştüğü için fiyat düşürdüler. Dört sene evvel kendi perakende mağazalarımızı kurup düşük karla yüksek adette ayakkabı satacağız dedik. Bugün geldiğimiz nokta, spor ayakkabısında 12.90
TL'ye perakende, toptanda 10 TL'ye, deri ayakkabıda ise 55 TL'ye perakende toptanda ise 40 TL'ye satabilir duruma geldik. Biz kendi fabrikamızda birim maliyeti 1.80 TL'ye düştük. Çorum'daki ayakkabı köyünde ise birim maliyeti 0.90 kuruşa kadar düşecek. 48 trilyon resmi ciro, 1.2 trilyon kurumlar vergisi ödedik. Ayakkabı sektörü 1.2 trilyon vergiyi hiç görmedi. Ayakkabı Köyü ile yurt dışıyla rekabette daha iyi noktalara geleceğiz" şeklinde konuştu.
AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas ise, Türkiye'nin olduğu gibi Çorum'un da temel sorunun sermaye olduğunu belirtti. Çorumluların müteşebbis bir ruha sahip olduğunu dile getiren Kafkas, "Çorum'da kara para, ahlaksız yoktur. Tüm yatırımcılarımın ciddi başarılarla dolu bir geçmişi vardır. Çorumlular bu yatırıma sahip çıkacaktır" dedi.
Vali Mustafa Toprak, Hangar ayakkabının talepleri doğrultusunda OSB'den firmaya 130 dönüm arsa tahsisi yaptıklarını belirterek, yatırımcıları Çorum'a beklediklerini açıkladı.
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal da, nitelikli iş gücünün desteklenmesi amacıyla tüm kurumların üzerine düşen görevi yerine getireceğini belirtti. Başaranhıncal, Hangar'ın Çorum'a yapacağı yatırımın diğer büyük firmaların Çorum'a gelmesinde etkili olacağını sözlerine ekledi.
Yapılan konuşmaların ardından Hangar Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Selçuk, Çorum Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Vali Mustafa Toprak, Başkanvekili Belediye Başkanı Muzaffer Külcü birlikte arsa tahsis protokolüne imza attı.
Çorum'a kurulacak olan dünyanın en büyük ayakkabı köyü için dev adım atıldı
Hangar Ayakkabı ve Ayakkabıcılar Derneği işbirliğiyle Çorum'a kurulması planlanan ve Türkiye'nin en büyük ayakkabı üretimi tesisi olacak olan "Ayakkabı Köyü" için arsa tahsisi yapıldı.