Çorum'da Dünya Hepatit Günü Farkindalik Etkinligi

Çorum'da Dünya Hepatit Günü Farkindalik Etkinligi

Hitit Üniversitesi Tip Fakültesi ve Erol Olçok Egitim ve Arastirma Hastanesi isbirliginde ögretim üyeleri ve uzman hekimlerin katilimiyla Dünya Hepatit Günü farkindalik etkinligi düzenlendi.



Hitit Üniversitesi Rektör Yardimcisi ve Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, yaptigi konusmada dünyada yaklasik 300 milyon Hepatit B, 70 milyon da Hepatit C tasiyicisi veya hastasi bulundugunu ifade ederek “Bugün kronik Hepatit B tedavi ile kontrol altina alinabilir, kronik Hepatit C ise tedavi edilebilir bir hastalik konumuna gelmistir. Ülkemizde Hepatit B ve C hastalari, dünya standartlari ölçüsünde tedavi imkanina kavusmuslardir.” dedi.



Ülkemizde Hepatit B görülme sikliginin yüzde 3-4, Hepatit C görülme sikliginin ise yüzde 1 oldugunu söyleyen Prof. Dr. Baykam, sunlari kaydetti:

“Yaklasik 2-3 milyon Hepatit B ve 500 bin Hepatit C hastamiz oldugu tahmin edilmektedir. Hepatit C hastalarimizin tani koyuldugunda yüzde 20’sinin ileri evrede yani sirotik olmasi çok aci bir gerçektir. Tüm dünyada bir yilda 1.5 milyona yakin kisi Hepatit B ve Hepatit C virüsünün yol açtigi kronik hepatitlere bagli komplikasyon olarak gelisen siroz ve karaciger kanseri nedeniyle kaybedilmektedir. Ülkemizdeki hasta sayisinin ve hepatitlere bagli ölümlerin azaltilmasina yönelik Saglik Bakanligimiz ’Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programini (2018-2023) hazirlayip kamu-özel-bireysel-STK’lari içeren tüm paydaslarin sorumluluklarini gerçeklestirmeleri üzere bildirimler yapmaktadir.”

“Ülkemizde Hepatit B ve C hastalari, dünya standartlari ölçüsünde tedavi imkanina sahip”

Hepatit B ve C hastaliginin bulas yollarina iliskin açiklamalar yapan Prof. Dr. Baykam, “Hepatit B ve C virüsle enfekte olmus kan ve kan ürünleriyle, steril olmayan aletlerle yapilan tibbi ve cerrahi girisimlerle, damar içi uyusturucu kullanimiyla, dövme ve piercing uygulamalari ile dogum sirasinda anneden çocuga ve bazen de virüsü tasiyan kisiyle girilen korunmasiz cinsel iliskiyle bulasmaktadir.” ifadelerini kullandi.

Kronik Hepatit B’nin tedavi ile kontrol altina alinabildigini, kronik Hepatit C’nin ise tedavi edilebilir bir hastalik konumuna geldiginin altini çizen Prof. Dr. Baykam, “Ülkemizde Hepatit B ve C hastalari, dünya standartlari ölçüsünde tedavi imkanina kavusmuslardir.” diyerek konusmasina söyle devam etti:

“Hepatit C hastalarinin yeni antiviraller ile tedavisi SGK tarafindan karsilanmaktadir. 2-3 ay süren bu tedavilerin basari orani da neredeyse yüzde 100’e yakindir ve hastalik bir daha tekrarlamamaktadir. Tedavi edilen hastalarda siroz ve kansere bagli ölümler önemli ölçüde azalmaktadir. Tedavinin gecikmesi uzun dönemde maliyetleri artirmaktadir. Bugün için tedavi edilebilen bu hastalikta farkindaligi arttirmak çok önemli bir hale gelmistir. Kronik Hepatit B tedavisinde hastalar günde 1 tablet ile tedavi edilebilmekte ve hastalik kontrol altina alinabilmektedir. Ancak bu tedavi uzun yillar hatta bazen ömür boyu devam edebilmektedir.”

“Hepatit B, asiyla korunalabilir bir hastalik”

Hepatit B enfeksiyonunun asiyla korunabilir bir hastalik oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Baykam, “Saglik Bakanligi 1998 yilindan beri Hepatit B asisini çocukluk asi programina almis olup, yüzde 90’larin üzerinde basari ile bu programina devam etmektedir. Hepatit B için risk grubunda olan bireylerin de asilanmasi ücretsiz olarak yapilabilmektedir. Hepatit C’nin ise asisi yoktur.” dedi.



“Kronik hepatitleri olup da tanisini bilmeyen milyonlarca hasta var”

Hastalarin tani alma oraninin yaklasik yüzde 20’lerde oldugunu söyleyen Prof. Dr. Baykam, “Bunun anlami kronik hepatitleri olup da tanisini bilmeyen milyonlarca hasta var. Hastaliklari sessizce siroza ve karaciger kanserine ilerleyebilmektedir. Bu hastalar ayrica hastaliklarini kan ve cinsel yol ile bulastirarak aramizda yasamaya devam etmektedirler.” dedi.

Prof. Dr. Baykam, sessiz giden ve hastaliklarini bilmeden yasayanlar için mutlaka öncelikli olarak riskli gruplardan baslayarak tarama programlarinin uygulamaya alinmasi gerektiginin altini çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile