Mehmet Sayan, yazılı bir açıklama yaparak çiftçileri toprak analizi konusunda uyardı. Uzun süren kış mevsiminin ardından bahar aylarının gelmesiyle, ekim yapılacak topraklarda hazırlıkların başladığını belirten Sayan, ekim yapılacak tarlanın 5-6 farklı noktasından 30 santimetre derinlikten numune alınarak analiz yaptırılması gerektiğini aktardı. Sayan, toprak analizi sonucu gübreleme yapılan ürünlerde verim artışı sağlanırken gübreden de tasarruf edildiğini belirtti.
Mehmet Sayan şöyle devam etti:
"Bilinçsizce yapılan tarım gübrelemede emeğin ve masrafın boşa harcandığı gibi zamanla fazla atılan gübreden dolayı toprakların çoraklaştığı, kireç oranının arttığı ve verimsiz hale geldiği yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ziraat Odası olarak yer alan son sistem yeni makinelerden oluşan toprak, bitki tarımsal sulama suyu laboratuvarımız bulunmaktadır. 2010 yılında 650 olan toprak analizi sayısının 3 kat artışla 2 bin civarına yükseldi. Çiftçilerin toprak analizi sonucuna göre nasıl bir gübreleme yapacağını bünyemizde bulunan tarım danışmanı ile birlikte istişare ederek bitkisel ekim ve üretim yapılıyor."
Sayan, ayrıca devletin çiftçilere 2011 yılında dekar başına 2,5 TL toprak analiz desteği ödediğini, destek ödemelerinin bu yıl da devam edeceğini aktardı .
Çorum'da Ekim Öncesi Çiftçilere Toprak Analizi Uyarısı
Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, bahar ayının gelmesiyle birlikte ekim faaliyetlerinin başlayacağını belirterek, ekimden önce toprak analizlerinin mutlak suretle yapılması gerektiğini vurguladı.