Çorum'da Evsel Atiklar 'Fermantasyon Teknigi' Ile Elektrik Enerjisine Dönüsüyor

Çorum'da evsel atiklarin özel odalarda bekletilmesiyle elde edilen gazin elektrik enerjisine dönüstürüldügü Biyokütle Enerji Tesisi'nde 8 bin hanenin ihtiyacini karsilayacak elektrik üretildigi bildirildi.

Çorum Belediyesince, Karapürçek mevkisine 6 ayda insa edilen Büyokütle Enerji Tesisi, 2021 yili ocak ayinda deneme üretimiyle birlikte faaliyete basladi.

Çorum Belediyesince toplanan çöpler, her biri 300 ton kapasiteye sahip 8 fermantasyon odasinda belirli sürelerde bekletilerek gaz elde ediliyor. Gazin yakilmasiyla elde edilen elektrik enerjisi, depolama alanina naklediliyor.

Özel bir sirket tarafindan yap islet devret modeliyle insa edilen tesis için açilis töreni düzenlendi.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, törende yaptigi konusmada, tesisin tam kapasite hizmet vermeye basladiginda 8 bin hanenin elektrik ihtiyacini karsilayacak enerji üretecegini söyledi.

Tesisteki makinelerin büyük kisminin Çorum'daki sanayi kuruluslarinda imal edildigini belirten Çiftçi, tesisin hem çevre, hem de ekonomi anlaminda önemli bir yatirim oldugunu vurguladi.

Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin da Türkiye'nin enerjide disa bagimliligi ve fosil yakitlarin neden oldugu çevre kirliligi gibi nedenlerden dolayi Biyokütle Enerji Tesisi'nin stratejik öneme sahip bir tesis oldugunu vurguladi.

Tesisle birlikte Çorum Belediyesinin tükettigi enerjinin yüzde 76'sini kendisinin ürettigini anlatan Asgin, "Hedefimiz, yüzde 100'ü geçmek. Az kaldi bunu da yapacagiz. Günes enerjisi santrali projelerimiz de hazir. Bunlari da tamamladigimizda tükettigimizden fazlasini üretiyor olacagiz. Yenilenebilir enerji noktasinda kim ne yapabiliyorsa inisiyatif alip yapmak zorunda. ??????" dedi.

Biyokütle Enerji Tesisi'nin yap islet devret modeliyle insa edildiginin altini çizen Asgin, söyle devam etti:

"Belediyenin cebinden bir kurus çikmadan burasi yapildi. Tesisin yilda 14 milyon 500 bin kilovatsaat enerji taahhüdü var. Yaklasik yüzde 22'si belediyenin oluyor. 15 yil sonra tesis tamamen belediyeye geçmis olacak. Belediyemize çok ciddi ekonomik katki saglayacak sekilde burayi tamamlamis olduk. Alti ay gibi kisa bir süre içinde tamamlayip üretime basladi."

Konusmalarin ardindan Il Müftüsü Muharrem Biçer tarafindan dua edilerek, kurdele kesildi.

Törene, AK Parti Çorum Milletvekili Oguzhan Kaya, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, AK Parti Il Baskani Yusuf Ahlatci da katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile