Çorum'da Otizmli Çocuklarin Anneleri Kurulan Kooperatifle Engelleri Asiyor

Mavi Umutlar Kadin Girisim Kooperatifi Baskani Emine Çelen: 'Biz kimseden yardim istemiyoruz, sadece halkimizdan bizden alisveris yapmalarini bekliyoruz. Ürünlerimizin tamami el yapimi, ev yemegi. Kooperatiften kazandigimizi Dernekte çocuklarimiz için kullaniyoruz.'

Çorum'da Otizm Gönüllüleri Derneginin faaliyetleri, bünyesinde kurulan Mavi Umutlar Kadin Girisim Kooperatifinde üretilen gida ürünlerinin satisindan elde edilen gelirle finanse edilirken otizmli çocuklarin anneleri de Dernekte istihdam ediliyor.

Kentte otizmli çocuklarin ailesini bir araya getirmek amaciyla kurulan Otizm Gönüllüleri Dernegi, otizmli çocuklara daha iyi sartlarda egitim vermek amaciyla geçen yil haziran ayinda bahçeli bir evde hizmet vermeye basladi.

Çesitli sosyal aktiviteler için maddi kaynak bulmakta güçlük çeken Dernek yöneticileri, annelerin hem çocuklariyla ilgilenip hem de üretim yaparak Dernege maddi katki sunabilecegi bir kooperatif kurmaya karar verdi.

Ismini otizmin renginden alan Mavi Umutlar Kadin Girisim Kooperatifi, Çorum Valiliginin proje, Çorum Belediyesinin de mutfak kurulumu destegiyle üretime basladi.

Kooperatif bünyesinde bir yildir salça, sirke, pestil üreten otizmli çocuklarin anneleri, ayni anda hem çalisip, hem de çocuklariyla ilgilenebilmenin mutlulugunu yasiyor.

Kooperatif Baskani Emine Çelen, gazetecilere, kooperatifi büyütüp, bütün dezavantajli anneleri istihdam etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Önemli bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini belirten Çelen, "Buradaki üretimimizi gelistirdik. Artik çesitli hamur isi yiyecekler ve is yerleri için günlük tabildot menü de çikartiyoruz. Biz kimseden yardim istemiyoruz, sadece halkimizdan bizden alisveris yapmalarini bekliyoruz. Ürünlerimizin tamami el yapimi, ev yemegi. Kooperatiften kazandigimizi Dernekte çocuklarimiz için kullaniyoruz." dedi.

Ürünlerin satisindan elde edilen gelirin henüz yeterli düzeye ulasamadigini dile getiren Çelen, zamanla daha genis kitlelere ulasmayi umduklarini anlatti.

Kisitli imkanlarla kurulan kooperatifi bugünlere getirmenin mutlulugunu yasadiginin altini çizen Çelen, "Çok cüzi ücretle basladigimiz isimiz gün geçtikçe büyüyor ancak halen istedigimiz seviyede degil. Salçayi satip sirke malzemesi aliyoruz, sirkeyi satip marmelat malzemesi aliyoruz. Daha fazlasini üretebiliriz, talep gelmesi lazim. Hayalim, bu kooperatifi büyütüp, bütün dezavantajli anneleri de istihdam etmek." ifadelerini kullandi.

Otizmli çocuk annesi Fatma Avuncu ise Dernek bünyesinde faaliyet gösteren Kooperatifte gönüllü çalistigini hem üretip hem de çocuguyla vakit geçirebilme firsati buldugunu anlatti.

Otizmli bir çocugun bakiminin çok zor ve zaman alici olduguna dikkati çeken Avuncu, sunlari kaydetti:

"Çocuklarimiz burada vakit geçirirken biz de çocugumuza ragmen burada üretim yapabiliyoruz. Onlar burada çesitli etkinliklere katiliyor, egitim görüyor, eve mahkum olmuyorlar. Dolayisiyla biz de eve mahkum olmuyoruz. Hem üretiyoruz, hem onlar egitim aliyor, burasi bizim için çok iyi oldu. Hedefimiz otizmli çocuklarimiza daha çok katki sunmak, daha fazla egitim almalarini saglamak. Kooperatifimizde kazanip, Dernegimizde egitimlerini saglamak."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile