Çorum`da `uluslararası Şehir ve Medeniyet Sempozyumu` Başladı

Çorum Belediyesi tarafından 2`ncisi düzenlenen, Türkiye`nin yanı sıra farklı ülkelerden 65 bilim adamının katıldığı `Uluslararası Şehir ve Medeniyet Sempozyumu` başladı.


Anitta Otel`de düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, şehrin yöneticileri olarak, Çorum`u, şehircilik anlamında standartları yüksek bir kent haline getirebileceklerini ifade ederek, "Geniş bulvarlarla şehri donatabilir, modern yapılarla şehrin görünümünü zenginleştirebiliriz. Bunlar elbette oldukça önemli yatırımlardır. Ancak daha da önemlisi bu medeniyetin özünde var olan kardeşliği paylaşma şuurunu, birlik ve beraberlik atmosferini daha da sağlamlaştıracak adımları atmaktır. Çünkü bir şehir, yapıları, sosyal donatıları, cadde, bulvar ve çarşılarının yanı sıra insanıyla, insanının refahıyla, huzuruyla, sosyal barışıyla ruh kazanır. Biz şehircilik hayatında Osmanlı`yı tanımak adına onların tükenmeyen medeniyet destanını yaşatmak için çalışmalar yapıyoruz. Vatandaşlarımızın şehri ile şehrin sakinleriyle barışık olması ise bu ruhun yegane kaynağıdır." diye konuştu.
Çorum Valisi Nurullah Çakır ise Osmanlı devletinde şehircilik anlayışının bilimsel verilerle ele alınacağını belirterek, Osmanlı şehirlerindeki yaşam ahenginin her yönünün günümüz belediyeleri tarafından örnek alınması gerektiğini kaydetti. İslamiyet ile Osmanlı devletinin bir bütün olarak şehircilik yaşamına yeni bir boyut kattığını ifade eden Çakır, Osmanlı devletinin geçen uzun zamana karşılık, şehircilik medeniyetinin örnek bir medeniyet olduğunu söyledi.
Çakır, ``Osmanlı`da şehirlerin olmazsa olması bedestenleri, kapalı çarşıları görüyoruz. Bu çarşılarda rekabet olmasına rağmen ahilik anlayışının hakim olduğunu biliyoruz. Cumbalarından çiçekler taşan evler ve çocuk sesleriyle çınlayan mahalleler vardı. Çok devingen pek çok medeniyete eve sahipliği yapmış bu topraklar, elbette başka kültürlerle etkileşime girmiş, ancak aldığı her kültüre yeni bir ruh katmıştır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklar, elbette başka kültürlerle etkileşime girmiş, ancak aldığı her kültüre yeni bir ruh katmıştır." diye konuştu.
Hitit Üniversitesi Rektörü Reha Metin Alkan da sempozyuma oturum başkanlığı yaptığı için çok mutlu olduğunu dile getirerek, ``Osmanlı devleti medeniyet ve şehircilik anlamında ne düzeyde olduğunu göreceğimiz bu sempozyuma gösterilen ilgiden dolayı herkese teşekkür ediyorum.`` dedi.
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez ise 27 Kasım`a kadar sürecek olan sempozyumun neler içerdiği hakkında bilgi verdi. İlk aşamasının geçen yıl Çorum`da yapıldığını ve İslam medeniyetinde şehircilik anlayışının ele alındığını belirten Söylemez, şöyle devam etti. "İlk sempozyumda sunulan bildiriler kitap haline getirilmişti. Düzenlemiş olduğumuz sempozyumun bu ikinci aşamasında Osmanlı medeniyetinde şehircilik anlayışını farklı yönlerden işleyeceğiz. Bir açıdan bu sempozyumda Osmanlı medeniyetinin ne anlama geldiği somut bir olgu olan şehir üzerinden değerlendirilecek. Gerek yurtiçinden gerek yurtdışından gelen araştırmacılarımız sunacakları bilgiler ile Osmanlı medeniyetinin özelinde insan ve şehir ilişkisine farklı yönlerden bakacaklar.``

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile