Hastane bünyesinde yeni açılan 4 ayrı birimle birlikte verilen sağlık hizmetlerinin kapsamı genişletilirken, alınan yeni tıbbi cihazlarla da Çorum’daki hastaların Ankara ve diğer büyükşehirlere sevkinin önüne geçilmiş oldu.
Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Opr. Dr. Muza Zorlu, hastaneye Periton Diyaliz ve İnterfitilite, Menopoz Üreme Endokrolojisi olmak üzere iki yeni ünite kurarken, Fototepari-Puva ile Aferez cihazı kazandırdıklarını söyledi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakasına Çorum’da sık rastlanıldığını dile getiren Zorlu, KKKA nedeniyle hastaların bir kısmını burada takip ediyor, trombositleri belli bir seviyenin altına düşen hastalar ise Ankara’ya sevk ediyorduk. Buda bizim acil trombosit temin edemediğimizden kaynaklanıyordu. Bu kan ürünlerini Ankara’dan temin ediyorduk. Onlar yetiştirebilirse yetiştiriyor, yetiştiremezse hastayı sevk etmek zorunda kalıyorduk gönderiyorduk. Aferez cihazı ile birlikte kalmadı” dedi.
Her türlü acil durumda cihaz sayesinde her türlü kanı temin ederek hastalara verme imkanına kavuşulduğunu dile getiren Zorlu, kan ve kan ürünlerinin Kızılay tarafından temin edildiğini, ama Sağlık Bakanlığı’nın Çorum ve bölge iller için özel izniyle cihaz alındığını, acil işlerde kullanma yetkisi verildiğini belirtti.
Histoloji ve Embriyoloji Uzmanı Dr. Ercan Ayaz ise, Aferez cihazı, aferez cihazı sayesinde KKKA hastalarının takip ve tedavileri daha rahat olacağını, sevk ihtimalinde ise sevk olacakları merkezlere daha güvenli şekilde sevk edileceklerini kaydetti.
İnterfitilite, Menopoz Üreme Endokrolojisi ünitesi hakkında bilgi veren Kadın ve Doğum Uzmanı Dr. Ümit Görkem ise, yapılan araştırmalarda bir yıl sonunda evli çiftlerin yüzde 10-15 oranında çocuk istemelerine karşın olamadıklarını belirtti.
Birim sayesinde her hastanın bir dosyası çıkarılıp tüm Doktorlar tarafından takip edilip bir sistem yerine getirileceğini dile getiren Görkem, daha önce bu konuda ortaya çıkan hizmet aksamalarının birimle birlikte minimize edildiğini ayrıca hastaların diğer illere sevkini azaltıldığını açıkladı.
Her sağlıklı evli 100 çiftten 10 yada 15 tanesinde kısırlık bulunduğunu dile getiren Görkem, Çorum’da evli çiftlerin yüzde 10 ila 15 seviyesinde çocuk isteyip de olamama riski ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Kendilerine başvuran her hastanın tüm bilgilerinin gizli kalacağını vurgulayan Görkem, hastaların bilgileri için kendi kliniklerinde ayrı bir arşiv oluşturduklarını, genel bilgi sisteminin içinde yer olmayacağının altını çizdi .
Çorum Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 4 Yeni Birim
Çorum Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, teknolojik alt yapısını her geçen gün güçlendirmeye devam ediyor.